Varivo s bundevom, kobasicama i tjesteninom

2021

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 250 g svježih kobasica za pečenje
  • 500 g muškatne bundeve (očišćene)
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 velika mrkva
  • 1 svježa zelena paprika
  • 2 prstohvata sušenog mažurana
  • 2 prstohvata sušenog timijana
  • 1 lovorov list
  • 100 ml bijelog suhog vina
  • 400 g konzervirane sitno sjeckane rajčice
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 150 g tjestenine po izboru (orecchiette, penne, pipe rigate)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2-3 prstohvata soli
  • 2 prstohvata papra
26 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Varivo s bundevom, kobasicama i tjesteninom

Sezona je bundeve i jela na žlicu pa zašto ih ne bismo spojili u jedno i k tome dodali i malo finih mesnih kobasica.

Jede vam se nešto toplo, utješno, na žlicu, a ne stoji vam se dugo pored štednjaka? Imamo rješenje – skuhajte pravo jesensko gusto varivo u kojem možete naći i puno povrća i aromatične kobasice i sočne bundeve i tjesteninu.

Ovo jelo će vas u istom trenutku i zagrijati i učiniti dugo sitima, a skuhat ćete ga za nešto manje od sat vremena.

Za ljuti štih slobodno ubacite i koju ljutu papričicu. Prije posluživanja obavezno dodajte ribanog sira i malo svježe mljevenog papra.

varivo-s-kobasicama-bundevom-i-tjesteninom-02

Priprema:

Bundevu ogulite, očistite ju od koštica pa ju narežite na podjednake kockice veličine 1×1 cm. Luk nasjeckajte na sitno. Papriku očistite od koštica i narežite na veće kockice. Mrkvu ogulite pa i narežite na manje kockice. Kobasice istisnite iz crijeva i grubo usitnite nožem.

U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte kobasicu i popecite ju jedno 5 minuta, potom ju izvadite na tanjur. Na istoj masnoći 5-6 minuta sotirajte luk, potom dodajte mrkvu i papriku pa nastavite sotirati još 8-10 minuta.

Dodajte protisnuti češnjak, mažoran, timijan i lovorov list, a nakon minute i kobasice, sve propirjajte par minuta, potom zalijte vinom i kuhajte 4-5 minuta dok ne ispari alkohol.

Dodajte narezanu bundevu i sitno sjeckanu konzerviranu rajčicu, promiješajte pa dodajte vrući povrtni temeljac ili vodu, posolite i popaprite, promiješajte i pustite kuhati 20 minuta.

Na kraju dodajte tjesteninu i kuhajte još 6-7 minuta, odnosno dok tjestenina ne bude kuhana al dente.

Poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak ribanog sira.

Vezani članci