VIDEO: Francuski krumpir s kobasicama

2017

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 340 g Kranjske kobasice (2 para)
  • 150 g hamburgera
  • 4 jaja
  • PRELJEV:
  • 1 jaje
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl mlijeka
  • maslac (za premazivanje)
11 Siječanj 2017, Komentari: Komentari isključeni za VIDEO: Francuski krumpir s kobasicama

Francuski krumpir vuče porijeklo od francuskog originala "gratin dauphinois". Riječ je o bezmesnom prilogu, odnosno zapečenom krumpiru prelivenom umakom na bazi vrhnja, no, kod nas se pretvorio u snažno glavno jelo.

Zahvaljujemo to kobasicama, ali i slanini, kuhanoj šunki ili suhom mesu, koji se često pojavljuju kao dodaci. Ne znamo točno kako su tamo završili, ali slutimo da se nekom na ovim prostorima taj krumpir činio malo “premršavim”.

Nismo ni mi štedjeli, složili smo bogat red kranjskih kobasica, a prostor između kolutića popunili hamburgerom. Krumpiru iz pećnice i inače se teško oduprijeti, a obogaćen mesom potpuno je samostalno glavno jelo. Uz njega vam je dovoljna tek neka svježa lisnata salata.

Francuski krumpir na glasu je kao “brzo i jednostavno” jelo, no, to je tek djelomično točno. Jednostavno uistinu jest i ne zahtijeva nikakve posebne kulinarske vještine, ali ipak traži nešto vremena za pripremu. Detalje pogledajte u videu!

Priprema:

Krumpir u kori skuhajte u posoljenoj vodi. Skuhani krumpir pustite da se ohladi pa ga ogulite i narežite na ploške (debljine oko 1 cm).

Kobasicu kratko prokuhajte u vodi pa je narežite na kolutiće. Hamburger narežite na kockice (ne moraju biti geometrijski pravilne).

Jaja skuhajte na tvrdo pa ih potom oljuštite i narežite na ploške, možete si pomoći s rezačem jaja.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Odaberite vatrostalnu posudu za pečenje, staklenu ili keramičku. Mi smo koristili keramičku posudu dimenzija 30 x 22 cm. Maslacem joj premažite dno i bočne stranice.

Na dno poslažite red krumpira, zatim red jaja i na kraju red kobasica i hamburgera. Slojeve zatvorite još jednim redom krumpira. Ako radite u manjoj posudi, možda ćete ponavljati redanje sastojaka, ali uvijek morate završiti s krumpirom. Ne trebate dodatno soliti, meso je dovoljno slano.

Razmutite jaje, dodajte kiselo vrhnje i mlijeko i dobro promiješajte. Prelijte preko krumpira.

Stavite francuski krumpir u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta. Pred sami kraj možete uključiti samo gornje grijače da vam se krumpir i preljev jače zapeku.

Jedite toplo, ali pustite da odstoji 10-ak minuta prije serviranja, kako bi se sve stisnulo. Poslužite uz bogatu količinu lisnatih salata.

Vezani članci