×
×
VIDEO: Kako pripremiti grah s ječmenom kašom
Video recepti

VIDEO: Kako pripremiti grah s ječmenom kašom

Živimo u vremenu u kojem su godišnja doba krajnje nepouzdana. Pa tako nekad početak proljeća bude hladniji od sredine zime. Odlučili smo se stoga ugrijati uz zdjelicu dobrog, starog, pouzdanog ričeta.

Priprema tradicionalnih jela i njihov naziv kod nas ponekad ovise o mikro lokaciji na kojoj se nalazimo. No, jedna stvar je sigurna, ričet nije zamjenska riječ za ječam ili ječmenu kašu kako se često zna koristiti. Ričet je jednostavno ime za varivo od graha i ječma.

Danas se uglavnom upotrebljava oljušteni ječam, odnosno ječmena kaša, koja je široko dostupna u trgovinama te je brža u pripremi. Osim ječma i graha, u ovo varivo savršeno pašu razne vrste dimljenog mesa poput kobasica, rebarca, špeka, hamburgera…

Cijeli postupak možete pojednostaviti tako da koristite grah iz konzerve. Ocijedite ga i isperite te ubacite u ječam pred kraj kuhanja.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Grah stavite namakati u hladnu vodu večer prije. Drugi dan grah ocijedite i zalijte sa svježom hladnom vodom. Stavite na vatru pa nakon što zavrije kuhajte 10 minuta.
  2. Potom opet ocijedite i dolijte hladnu vodu. Ubacite lovorov list, vratite na vatru i nastavite kuhati (oko 60 minuta, ovisno o grahu i koliko dugo ste ga namakali). Povremeno maknite pjenu koja se stvara na površini.
  3. Ječmenu kašu isperite, hamburger narežite na deblje kriške. Na kockice narežite mrkvu i korijen peršina, sitno nasjeckajte luk i češnjak.
  4. Na dno lonca stavite ječmenu kašu i meso pa prelijte hladnom vodom (neka vam voda prekrije namirnice u visini tri prsta, u našem loncu je to bilo oko 1,5 l). Kada voda prokuha, ubacite redom povrće. Posolite, poklopite i kuhajte oko 45 minuta. Prema potrebi dolijte vode.
  5. Dok se grah i ječam kuhaju, skuhajte Kranjske kobasice, oko 10 minuta u vreloj vodi. Narežite ih na kolutiće.
  6. Kada je grah skuhan, ocijedite ga i dodajte u lonac s ječmom pred kraj kuhanja, a potom ubacite i Kranjske kobasice. Dolijte još vode, ako je potrebno. Posolite, popaprite, dodajte mljevenu crvenu papriku i nasjeckani svježi peršin. Dobro promiješajte i kuhajte još 10-ak minuta.
  7. Poslužite toplo i pokapajte s malo balzamičnog octa, njegova će kiselina dati dobar kontrast dubokim i "škrobastim" okusima samog variva.