VIDEO inspiracija za sve majstore roštilja

2021
5 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za VIDEO inspiracija za sve majstore roštilja

Iako smo svi mi majstori roštilja, dobro je povremeno se podsjetiti na neke bitne savjete i trikove.

Dobro meso i dobra vatra ključni su uvjeti svakog dobrog roštilja. Vatru, naravno, uvijek možete zapaliti na klasičan način – složiti drvca za potpalu, potpaliti papirom te zasuti sve drvenim ugljenom.

No, u trgovinama Konzum možete potražiti praktični set za vrhunski žar Složi & naloži, koji je za vas pripremio PIK Vrbovec. Drvena kutija koja ujedno služi i za potpalu, sadrži još i eko kocku da se vatra brže rasplamsa, ugljene brikete i drvca od bukve. Ako kupite tri plitice PIK-ovog svježeg mesa pod brandom Volim roštilj, kutiju ćete dobiti gratis, a možete je i kupiti za 17,99 kuna.

I tako ste riješili dobru vatru koja će vam biti dostatna za 5-6 kilograma mesa.

Što se pripreme mesa tiče, mnogi tvrde da je dobra marinada najvažnija.

Ako pečete svinjske kotlete, vratinu ili carsko meso, složite ih u nauljenu posudu, posolite i popaprite, pospite nasjeckanim češnjakom, svježim peršinom i mljevenom crvenom paprikom, dodajte luk i dobro nauljite. Marinirano meso pospremite u hladnjak do pečenja.

Meso, naravno, možete peći i bez mariniranja. Na nauljenu i zagrijanu rešetku složite meso direktno iz pakiranja pa nauljite s gornje strane dok pečete. Na kraju, kad meso skinete s vatre, začinite prema želji, ali dovoljno je zapravo samo malo soli.

S vatrom treba biti oprezan, pogotovo ako niste svjesni da vam je vatra prejaka. Ako se, primjerice, ćevapi ili burgeri peku na prejakoj vatri, u jednom će vam trenutku izvana izgledati dovoljno pečeni. Upravo nekontrolirana i presnažna vatra ispeći će ih izvana, a iznutra će ostati sirovi. Takvo meso je nemoguće spasiti, jer će dodatnim pečenjem vanjska strana potpuno izgorjeti.

Stoga je kontrola vatre iznimno važna, a ukrotiti je možete na nekoliko načina. Naravno, ako sama konstrukcija roštilja to dopušta, uvijek možete rešetku dići na višu poziciju i tako smanjiti utjecaj vatre na meso.

Ako želite biti sigurni, prije pečenja roštilja pripremite bočicu s vodom i držite je uz sebe. Kada vam vatra podivlja, bit ćete spremni u bilo kojem trenutku, a ne morate čak niti micati rešetku. Samo sve poprskajte vodom odozgora – ipak, pripazite da mlaz bude tanji, a količina vode manja.

Osim toga, vatru možete prigušiti i tako da je pospete pepelom. Na kraju svakog pečenja roštilja u metalnoj kantici možete sačuvati pepeo i imati ga spremnog za iduće roštiljanje. Vatru smirite tako da oprezno dignete rešetku i pospite je pažljivo pepelom. Pazite da vam ne pobjegne prevelika količina pepela kako ne biste sasvim ugasili vatru.

Vezani članci