Zapečeni grah za Praznik rada (ili vikend roštiljanje)

2015

Sastojci

  • 500 - 600 g prethodno kuhanog graha ili graha iz konzerve
  • 100 g mesnate slanine
  • 400 g luka
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 2-3 svježe crvene paprike
  • 4-5 svježih zrelih rajčica ili 400 g pelata
  • 1 žlica mljevene crvene paprike, slatke ili po želji ljute
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera
  • sol, papar
  • po želji 2-3 pečene paprike ili 3-4 žlice ajvara ili pinđura
  • ljute papričice
  • ulje ili svinjska mast
30 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Zapečeni grah za Praznik rada (ili vikend roštiljanje)

Stiglo je vrijeme za roštilj, a uz delicije s vruće rešetke, odlično će vam prijati i zapečenih grah!

Grah je jedna od najčešće spremanih namirnica. Izdašan, jede se sam, s povrćem, suhim i svježim mesom, spaja s rižom i tjesteninom. Malo ga koja kuhinja ne poznaje i ne koristi neku od njegovih sorti. Iako se u našoj kuhinji uglavnom koristi zimi i doživljava kao teža, „ozbiljnija“ hrana, hrana na žlicu, sa sezonom roštilja, grah preseli u pećnice.

Recepata za zapečeni grah možete pronaći mnogo. Osnove su naravno iste, a detalji su ono što u pojedinom receptu čini razliku.

Kod nas se najviše cijeni gravče na tavče, varijanta zapečenog graha s velikim bijelim zrnima graha tetovca, sve popularnije su i meksičke varijante sa crvenim grahom, nije rijetkost pronaći i crni grah, no kad je riječ o zapečenom grahu, ni naš trešnjevac i zelenček, a pogotovo putar grah, nisu za podcijeniti.

zapeceni-grah-detalj

Priprema:

Grah prethodno skuhajte ili upotrijebite onaj iz konzerve. Mesnatu slaninu narezanu na veće ili manje komade prepržite u posudi, pa izvadite sa strane. Na masnoću koju je slanina pustila, po potrebi dodajte još malo ulja ili svinjske masti i pržite na sitne kockice nasjeckan luk kojeg ste blago posolili dok povene. Kad omekša i počne se raspadati, a sva tekućina ispari, dodajte sitno sjeckani ili protisnut češnjak i kratko prepržite. Zatim dodajte i paprike narezane na rezance, pa sve još kraće vrijeme pržite da i paprike omekšaju i sva otpuštena tekućina ispari.

Dodajte žlicu mljevene, slatke ili ljute paprike, žlicu koncentrata rajčice, po žlicu brašna i šećera, sol i papar po ukusu, sve dobro promiješajte i prepržite. Ako imate ili želite, u ovom trenutku možete dodati i na veće komade narezane pečene paprike. Nakon toga dodajte nasjeckane svježe zrele rajčice ili pelate. Promiješajte, podlijte s malo tekućine i kuhajte dok se umak ne zgusne. U već zgusnuti umak, ovisno o sezoni, po želji možete dodati i nekoliko žlica ajvara ili pinđura.

Ako koristite dovoljno povrća, slobodno izostavite dodavanje brašna, jer će se umak i bez njega lijepo stisnuti, a kasnije sa škrobom iz graha zgusnuti i sam zapečeni grah. Isto tako, umjesto brašna, manju količinu kuhanog graha možete protisnuti i umiješati u umak, kako biste postigli dodatnu gustoću.
Pećnicu ugrijte na 200°C.

U veću vatrostalnu, najbolje keramičku ili zemljanu posudu dodajte grah pa mu umiješajte polovicu smjese umaka, a dodajte i preprženu slaninu, odloženu sa strane. Ako je jako gusto, dodajte u maloj količini tekućine preostale od kuhanja graha. Po vrhu rasporedite ostatak umaka, po želji dodajte i koju ljutu papričicu.

Ako ga imate namjeru jesti kao samostalan obrok, u grah “ušuškajte” i pokoju kobasicu, pa ga pecite u pećnici ugrijanoj na 200°C 20-30 minuta.

Servirajte uz roštilj i svježu sezonsku salatu.

Vezani članci