Njoki u ukusnom bijelom umaku većini vas su sigurno pri samom vrhu najdražih jela. Neki ih tako pripremljene poslužuje kao prilog mesu, dok ih drugi jedu kao glavno jelo.
U ovom “brzopoteznom” receptu, vrhnje za kuhanje ustupilo je mjesto kombinaciji mlijeka, vina i sira. Buđola je svemu dala malo “konkretnosti”, a umjesto nje možete koristiti pancetu. Njoke možete finiširati na dva načina – ostaviti ih u sirnom umaku ili zapeći u pećnici.
SASTOJCI
Priprema:
- U dubokoj tavi koju možete koristiti i u pećnici na srednje jakom plamenu zagrijte maslinovo ulje i otopite maslac. Dodajte sitno nasjeckani žuti luk, prepolovljene cherry rajčice i nekoliko grančica svježeg timijana.
- Dinstajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte bijelo vino. Pirjajte sve dodatno 3-4 minute uz povremeno miješanje i dok se količina tekućine ne smanji barem za pola.
- U tavu dodajte svježe ili kupovne (ali odmrznute) njoke i zalijte ih mlijekom. Začinite sve sa soli i paprom. Njoke kuhajte 5-6 minuta. Škrob iz njoka, reducirano vino i mlijeko će se kod kuhanja njoka pretvoriti u umak.
- Kada su njoki kuhani potrebno je završiti jelo dodavanjem sitno naribanog tvrdog sira, sitno nasjeckane buđole i po želji još listića timijana.
- Jelo možete poslužiti odmah nakon dodavanja sira kada će biti više kao njoki u umaku, ali možete ga završiti u pećnici tako da posipate sir preko njoka i stavite ih u pećnicu na 200 °C dovoljno dugo da se sir otopi, a njoki dobiju lagano zapečenu koricu.