Zapečeni njoki u bijelom umaku s buđolom

2018

Sastojci

  • 450 g njoka
  • 80 g buđole
  • 70 g sira trapista
  • 400 ml mlijeka
  • 100 ml bijelog vina
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 100 g luka
  • 5 cherry rajčica
  • par grančica svježeg timijana
28 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Zapečeni njoki u bijelom umaku s buđolom

Njoki u bijelom umaku bez vrhnja za kuhanje? Moguće je! Odgovor se krije u mlijeku i vinu, a tajni "začin" je buđola.

Njoki u ukusnom bijelom umaku većini vas su sigurno pri samom vrhu najdražih jela. Neki ih tako pripremljene poslužuje kao prilog mesu, dok ih drugi jedu kao glavno jelo.

U ovom “brzopoteznom” receptu, vrhnje za kuhanje ustupilo je mjesto kombinaciji mlijeka, vina i sira. Buđola je svemu dala malo “konkretnosti”, a umjesto nje možete koristiti pancetu.

Njoke možete finiširati na dva načina – ostaviti ih u sirnom umaku ili zapeći u pećnici. Koje ćete vi odabrati?

zapeceni-njoki-02

Priprema:

U dubokoj tavi koju možete koristiti i u pećnici na srednje jakom plamenu zagrijte maslinovo ulje i otopite maslac. Dodajte sitno nasjeckani žuti luk, prepolovljene cherry rajčice i nekoliko grančica svježeg timijana.

Dinstajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte bijelo vino. Pirjajte sve dodatno 3-4 minute uz povremeno miješanje i dok se količina tekućine ne smanji barem za pola.

U tavu dodajte svježe ili kupovne (ali odmrznute) njoke i zalijte ih mlijekom. Začinite sve sa soli i paprom. Njoke kuhajte 5-6 minuta. Škrob iz njoka, reducirano vino i mlijeko će se kod kuhanja njoka pretvoriti u umak.

Kada su njoki kuhani potrebno je završiti jelo dodavanjem sitno naribanog tvrdog sira, sitno nasjeckane buđole i po želji još listića timijana.

Jelo možete poslužiti odmah nakon dodavanja sira kada će biti više kao njoki u umaku, ali možete ga završiti u pećnici tako da posipate sir preko njoka i stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva dovoljno dugo da se sir otopi, a njoki dobiju lagano zapečenu koricu.

Vezani članci