×
×
Zapečeno varivo s kobasicama, keljom i bijelim grahom
Recepti

Zapečeno varivo s kobasicama, keljom i bijelim grahom

Variva su kao stvorena za hladne dane, jednostavno ih je pripremiti, a ako ih skuhate u većoj količini riješili ste ručak za nekoliko dana.

Kod variva definitivno vrijedi ono pravilo da je drugi dan ono još bolje. Iako se možda čini da za varivo treba samo potrpati sastojke u lonac i pustiti ih da se kuhaju, za stvarno dobro jelo ipak treba mrvicu više truda. Za početak treba napraviti bazu. Razmišljajte o tome kao o temelju na kojem ćete izgraditi okuse i gustoću gotovog jela. Za tu osnovu odaberite puno korjenastog povrća, a kasnije možete dograđivati okuse: dodajte kelj ili kupus, temeljac, začine i naravno kobasice.

Na kraju (ili sutradan) prekrijte sve kriškama starog kruha, obilato posipanih naribanim sirom i ubacite sve na kratko u pećnicu. Vjerujte mi, nakon ovoga više nećete razmišljati o varivu kao o običnom i dosadnom jelu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
120 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kobasice za varivo

Priprema:

  1. Luk, mrkvu i celer narežite na kockice, a poriluk na tanke kolutiće. Češnjak sitno nasjeckajte, korabu narežite na kockice, a kobasice na kolutiće. Ako želite, dvije kobasice možete ostaviti cijele i takve ih kuhati u varivu. Kelj prepolovite, odstranite mu središnji, tvrdi dio, a ostatak narežite na manje komade.
  2. U velikom loncu (koji može i u pećnicu) zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk, mrkvu i celer. Sve malo posolite i pržite dok potpuno ne omekša, a ako je potrebno podlijte sve s malo vode. Dodajte češnjak, korabu i kobasice pa nastavite pržiti dok kobasice i češnjak oko četiri do pet minuta. Zatim dodajte narezani kelj, još malo sve posolite, dobro promiješajte, poklopite posudu, smanjite vatru i kuhajte desetak minuta da kelj povene.
  3. Zatim dodajte koncentrat rajčice, bijeli grah i majčinu dušicu. Prelijte sve temeljcem, dodajte još soli i papra po potrebi pa kuhajte dok povrće ne omekša. Oko dvadeset minuta.
  4. Kuhano varivo maknite s vatre i ostavite desetak minuta da se malo ohladi. Zatim na varivo složite kriške kruha, poškropite sve s malo maslinovog ulja i posipajte ribanim sirom. Lonac sa svime ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 °C pod gril i pecite nekoliko minuta, samo da se sir rastopi i lijepo zarumeni. Odmah poslužite. Varivo možete skuhati i dan ranije pa ga sutradan zapeći s kruhom i sirom. Po želji, umjesto kelja možete koristiti špinat ili blitvu, ali tada zeleno povrće dodajte na kraju i malo skratite vrijeme kuhanja. Dobar tek!