Kod variva definitivno vrijedi ono pravilo da je drugi dan ono još bolje. Iako se možda čini da za varivo treba samo potrpati sastojke u lonac i pustiti ih da se kuhaju, za stvarno dobro jelo ipak treba mrvicu više truda. Za početak treba napraviti bazu. Razmišljajte o tome kao o temelju na kojem ćete izgraditi okuse i gustoću gotovog jela. Za tu osnovu odaberite puno korjenastog povrća, a kasnije možete dograđivati okuse: dodajte kelj ili kupus, temeljac, začine i naravno kobasice.
Na kraju (ili sutradan) prekrijte sve kriškama starog kruha, obilato posipanih naribanim sirom i ubacite sve na kratko u pećnicu. Vjerujte mi, nakon ovoga više nećete razmišljati o varivu kao o običnom i dosadnom jelu.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk, mrkvu i celer narežite na kockice, a poriluk na tanke kolutiće. Češnjak sitno nasjeckajte, korabu narežite na kockice, a kobasice na kolutiće. Ako želite, dvije kobasice možete ostaviti cijele i takve ih kuhati u varivu. Kelj prepolovite, odstranite mu središnji, tvrdi dio, a ostatak narežite na manje komade.
- U velikom loncu (koji može i u pećnicu) zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk, mrkvu i celer. Sve malo posolite i pržite dok potpuno ne omekša, a ako je potrebno podlijte sve s malo vode. Dodajte češnjak, korabu i kobasice pa nastavite pržiti dok kobasice i češnjak oko četiri do pet minuta. Zatim dodajte narezani kelj, još malo sve posolite, dobro promiješajte, poklopite posudu, smanjite vatru i kuhajte desetak minuta da kelj povene.
- Zatim dodajte koncentrat rajčice, bijeli grah i majčinu dušicu. Prelijte sve temeljcem, dodajte još soli i papra po potrebi pa kuhajte dok povrće ne omekša. Oko dvadeset minuta.
- Kuhano varivo maknite s vatre i ostavite desetak minuta da se malo ohladi. Zatim na varivo složite kriške kruha, poškropite sve s malo maslinovog ulja i posipajte ribanim sirom. Lonac sa svime ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 °C pod gril i pecite nekoliko minuta, samo da se sir rastopi i lijepo zarumeni. Odmah poslužite. Varivo možete skuhati i dan ranije pa ga sutradan zapeći s kruhom i sirom. Po želji, umjesto kelja možete koristiti špinat ili blitvu, ali tada zeleno povrće dodajte na kraju i malo skratite vrijeme kuhanja. Dobar tek!