Bosanski lonac: Uživajte u kupusu i mesu

2015

Sastojci

  • 400 g svinjetine
  • 400-500 g junetine
  • 2-3 glavice luka
  • 4-5 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • manja glavica svježeg kupusa
  • 2-3 krumpira
  • 2-3 mrkve
  • manji korijen celera s listom
  • korijen peršina s listom (po želji može i pastrnjak)
  • 1-2 svježe paprike (crvena, zelena, žuta)
  • jedan manji patlidžan
  • mahune ili nekoliko svježih bamija
  • 4-5 srednje velikih svježih rajčica
  • ulje ili mast
  • 500 ml bijelog vina
  • voda
30 Rujan 2015, Komentari: 2

Bosanski lonac se danas kao sinonim vezuje uz mnogo toga, no izvorno je riječ o jelu bosanskih rudara. Kombinacija je to mesa i povrća koja se dugo i polagano kuha.

Za ovo, izvorno skromno, jelo ne postoji “pravi recept” jer svi su pravi. U lonac će od mesa svatko staviti ono što ima i jede (junetinu, janjetinu, bravetinu, svinjetinu) ili ga kombinirati, a povrće se izmjenjuje ovisno o godišnjem dobu, uz nezaobilazan kupus.

Minimum začina, gotovo da se i ne stavljaju, dopušta da u tom dugom polaganom kuhanju, svo obilje povrća koje ste stavili, a u kombinaciji s mesom, otpusti svoje sokove i arome i da jelu okus.

Za mnoge gotovo kultno jelo, jušasto i bogato okusom, godi i ljeti, no posebno će dobro ugrijati u hladnim danima.

Inačica bosanskog lonca, uz obavezan kupus, ali s nešto manje povrća je lički lonac.

bosanski-lonac-detalj

Priprema:

Meso narežite na veće komade. Možete ga prethodno prepržiti u manjim turama na vrućem ulju ili masti da mu se zatvore pore, ali jednako dobro će biti i preskočite li taj korak.

Ako ste se odlučili za prženje, nakon što se meso ispržilo, na preostalu masnoću dodajte na ploške narezan luk i očišćene, ali cijele češnjeve češnjaka i pržite samo toliko da zamirišu i pokupe sokove mesa.

Kupus narežite na šire rezance, krumpir na osmine ili četvrtine, mrkvu, celer, peršin ili pastrnjak na veće kolutove, a lišće peršina i celera krupno nasjeckajte. Patlidžan narežite na veće kockice, paprike na komade. Rajčice na veće kriške. Nije neophodno da imate svo navedeno povrće. Kombinirajte ovisno o onome što trenutno imate ili volite, no što je povrće raznolikije, jelo će biti aromatičnije i punije, ali nikako nemojte izostaviti kupus.

Meso, preprženo, ako ste ga prethodno pržili ili sirovo, samo narezano na veće komade, slažite na dno posude. Bosanski lonac se može spremati i na štednjaku, ali jednostavnije će biti ako upotrijebite pećnicu, pa birajte duboku i široku posudu koju možete poklopiti, a koja može podnijeti pripremu u pećnici.

Na meso sad slažite povrće redom koji želite, pa ponavljajte slojeve mesa i povrća dok sve ne potrošite, a završite s rajčicom. Svaki red posolite i popaprite, a kad ste sve složili, zalijte vinom i vodom do ruba sadržaja, ali vodite računa da vam ostane nekoliko slobodnih centimetara do ruba posude, da tekućina, a otpustit će je i povrće (pogotovo kupus) ima mjesta za kuhanje.

Pećnicu ugrijte na 180°C, a lonac stavite na štednjak, pa kad zakuha, poklopite i stavite u pećnicu. Ako nemate posudu s poklopcem, pokrijte posudu papirom za pečenje i zavežite kuhinjskom špagom. Pecite/kuhajte 3,5 – 4 sata.

Vezani članci