Proljetne rolice jedno su od najprepoznatljivijih jela azijske kuhinje. Njihovih varijanti je bezbroj, ovisno o regiji iz koje potječu, pa tako možemo naići na cijelu paletu rolica od mesnih, ribljih ili potpuno povrtnih nadjeva, a postoje i slatke varijante.
Ipak dvije su osnovne vrste: sirove i one pržene. Sirove rolice u pravilu su veće te se pune sirovim ili ranije kuhanim povrćem, mesom i ribom.
Pržene rolice trebaju biti manje, kažu da su idealne one koje pojedemo u četiri zalogaja. Njihov omotač treba biti hrskav, a unutrašnjost sočna i aromatična. Tradicionalno se poslužuju direktno iz ulja uz slatko-ljuti umak.
Koje tijesto koristiti za proljetne rolice
Tijesto u koje se nadjev umata mora biti tanko poput papira. Moram priznati da ga nisam uspjela naći nigdje u našim trgovinama.
Rižin papir koji možete kupiti kod nas idealan je za motanje sirovih rolica, ali nije idealan za prženje.
Najbolje i najdostupnije rješenje za pržene rolice je vučeno tijesto za štrudle koje odlično funkcionira kao omotač ovom jelu.
Spring rolls vole zamrzivač
Proljetne rolice su u svojoj suštini vrlo jednostavno jelo, ali sama priprema je dugotrajna. Ona uključuje puno sjeckanja i pirjanja prije samog zamatanja i prženja.
Zbog toga ih je najbolje napraviti u većoj količini, kada se već primite posla, i jedan dio odvojiti i zamrznuti za drugi put. One odlično podnose zamrzavanje. Sve što trebate je posložiti ih na pladanj i tako zamrznuti.
Smrznute ih možete prebaciti u vrećicu. Kad ih se poželite samo ih ubacite u vruće ulje bez odmrzavanja.
Trikovi za pripremu rolica
Tu je i nekoliko malih ‘trikova’ kojih se treba pridržavati kako bi vaše rolice bile savršene i hrskave.
1. Za nadjev odvojeno pržite meso i povrće kako bi se sve lijepo karameliziralo, a ne kuhalo.
2. Nadjev dobro ohladite prije korištenja kako ne bi dodatno razmočio rolice. One trebaju biti hrskave, mlitave nitko ne voli.
3. Ne pretjerujte s nadjevom.
4. Kada motate rolice pazite da ih dobro stisnete i da vam ne ostanu zračni mjehuri. Oni će u pečenju puknuti, a ulje će ući u nadjev što će rolice učiniti puno masnijima.
Metoda motanja sarme može vam biti dobra smjernica. Ili grafički prikaz u nastavku.
5. Ulje za prženje treba biti jako, jako vruće. Idealna temperatura je 180˚C. Ako nemate termometar, poslužite se starim kineskim trikom da uronite jedan štapić za jelo u ulje. Ako oko njega ulje počne pucketati i pjeniti se, onda je ulje dovoljno vruće za prženje.
6. Nemojte pržiti previše rolica odjednom, pržite ih u skupinama po 4 ili 5. Ako ih od jednom ubacite previše u ulje ohladit ćete ga, jelo se neće dobro pržiti i ‘popit’ će previše masnoće.
7. Pečene rolice dobro ocijedite i poslužite dok su tople.