×
×
Zapečene ljetne sarmice od slatkog kupusa
Video recepti

Zapečene ljetne sarmice od slatkog kupusa

Sarma se može jesti i ljeti, isprobajte ovu verziju sa slatkim kupusom koju smo skuhali i zapekli u pećnici

Ako ne možete dočekati sezonu sarmi, niti lako nabaviti vinovu lozu za možda očekivaniju ljetnu verziju, koristite najobičniji slatki kupus.

Mesni nadjev je vrlo klasičan – miješano mljeveno meso i začini. No, priprema je drugačija jer se sarmice slažu u posudu za pečenje pa se potom kuhaju i zapeku u pećnici.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
110 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

    ZA UMAK OD RAJČICE:

Priprema:

  1. Glavici kupusa izvadite kocen (srčiku) i odvojite listove. Listove potopite u vruću vodu dok malo ne omekšaju. Nemojte ih skuhati do kraja. Ovo možete napraviti i tako da potopite cijelu glavicu u vodu, pa svako malo skidate vanjske listove koji su omekšali.
  2. Sitno nasjeckajte ljubičasti luk, svježi peršin i češnjak.
  3. U veću zdjelu stavite meso pa mu dodajte rižu, luk, peršin, koncentrat rajčice, dimljenu papriku, ljutu papriku, vodu, češnjak, sol i papar. Pomiješajte sve u ujednačenu smjesu, prema potrebi dodajte još malo vode.
  4. Kad su se listovi ohladili, maknite im "žilu" iz sredine. U pravilu, za svaku sarmicu koristit ćete polovicu lista.
  5. Od ove količine sastojaka možete dobiti 36 sarmica pa računajte da smjesu s mesom podijelite na toliko dijelova.
  6. Na svaku polovicu lista kupusa, dakle, stavite meso, prebacite lijevu i desnu stranu lista prema unutra i zamotajte prema naprijed.
  7. Kako bi jelo atraktivnije izgledalo, mi smo u nauljenu keramičku posudu za pečenje slagali naizmjenično po 3 sarmice pod 90 stupnjeva, pa tako u dva reda. Možete ih slagati i sve u istom smjeru, ali osim vizualne zanimljivosti, ovako se i stabilnije drže.
  8. Na kraju pomiješajte pasiranu rajčicu i vodu te sve prelijte. Posudu sa sarmicama prvo pokrijte papirom za pečenje, a potom zamotajte u aluminijsku foliju.
  9. Pecite u pećnici na 200 °C oko 60 minuta, a potom maknite foliju i papir te pecite još 30 minuta kako bi se sarmice malo zapekle. Poslužite uz omiljeni prilog, npr. pire od krumpira, a prema želji na vrh sarmica možete staviti i malo kiselog vrhnja.