Ako ne možete dočekati sezonu sarmi, niti lako nabaviti vinovu lozu za možda očekivaniju ljetnu verziju, koristite najobičniji slatki kupus.
Mesni nadjev je vrlo klasičan – miješano mljeveno meso i začini. No, priprema je drugačija jer se sarmice slažu u posudu za pečenje pa se potom kuhaju i zapeku u pećnici.
SASTOJCI
ZA UMAK OD RAJČICE:
Priprema:
- Glavici kupusa izvadite kocen (srčiku) i odvojite listove. Listove potopite u vruću vodu dok malo ne omekšaju. Nemojte ih skuhati do kraja. Ovo možete napraviti i tako da potopite cijelu glavicu u vodu, pa svako malo skidate vanjske listove koji su omekšali.
- Sitno nasjeckajte ljubičasti luk, svježi peršin i češnjak.
- U veću zdjelu stavite meso pa mu dodajte rižu, luk, peršin, koncentrat rajčice, dimljenu papriku, ljutu papriku, vodu, češnjak, sol i papar. Pomiješajte sve u ujednačenu smjesu, prema potrebi dodajte još malo vode.
- Kad su se listovi ohladili, maknite im "žilu" iz sredine. U pravilu, za svaku sarmicu koristit ćete polovicu lista.
- Od ove količine sastojaka možete dobiti 36 sarmica pa računajte da smjesu s mesom podijelite na toliko dijelova.
- Na svaku polovicu lista kupusa, dakle, stavite meso, prebacite lijevu i desnu stranu lista prema unutra i zamotajte prema naprijed.
- Kako bi jelo atraktivnije izgledalo, mi smo u nauljenu keramičku posudu za pečenje slagali naizmjenično po 3 sarmice pod 90 stupnjeva, pa tako u dva reda. Možete ih slagati i sve u istom smjeru, ali osim vizualne zanimljivosti, ovako se i stabilnije drže.
- Na kraju pomiješajte pasiranu rajčicu i vodu te sve prelijte. Posudu sa sarmicama prvo pokrijte papirom za pečenje, a potom zamotajte u aluminijsku foliju.
- Pecite u pećnici na 200 °C oko 60 minuta, a potom maknite foliju i papir te pecite još 30 minuta kako bi se sarmice malo zapekle. Poslužite uz omiljeni prilog, npr. pire od krumpira, a prema želji na vrh sarmica možete staviti i malo kiselog vrhnja.