Aromatična mesna štruca s curryjem

2016

Sastojci

  • Za mesnu štrucu:
  • 850 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina/junetina)
  • 2 žemlje (oko 120 g)
  • 170 ml mlijeka
  • 2 žličice curry praha
  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 srednje glavice luka (oko 150 g)
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 2 žličice origana
  • 1 žličica soli
  • malo papra
  • 50 ml bijelog vina (za podlijevanje)
  • 3-4 tanko rezane šnite sira (na kraju pečenja)
  • Za pire od pastrnjaka i krumpira:
  • 300 g očišćenog pastrnjaka
  • 400 g krumpira
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g maslaca
  • sol
27 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Aromatična mesna štruca s curryjem

Koliko god da ima domaćinstava, toliko ima i recepata za mesnu štrucu. Mesna štruca je mnogima omiljeni obrok, pogotovo ona klasična, s tvrdo kuhanim jajima, koja je ujedno lijepog izgleda.

Ja mesnu štrucu volim bez punjenja. Volim je sočnu i aromatičnu, s naglaskom na curry. Upravo kao što je ova, čiji vam recept donosim. U njoj ima curry praha i fine dimljene paprike, dok žemlje prelivene mlijekom daju izuzetnu sočnost. Ostatak začina je jako lijepo izbalansiran, a malo bijelog vina je dodatni plus za sočnost.

Ovako napravljena mesna štruca se peče bez umaka, samo lagano podlivena bijelim vinom. I savršeno se slaže sa slatkim pireom od pastrnjaka i krumpira. Uz koju kiselkastu, mariniranu gljivu. I veliku zdjelu zelene salate.

Možete je jesti i hladnu ili je narezanu na komade zagrijati u pećnici, preko nje dodatno složiti sira pa poslužiti u hambi pecivu uz umak od rajčice, list zelene salate i kolutove luka – kao pravi hamburger.

aromaticna-mesna-struca-02

Priprema:

Žemlje natrgajte na komadiće pa prelijte mlijekom u kojem ste razmutili 2 žličice curry praha. Rukama dobro izradite smjesu i pustite je da odstoji. Smjesa mora bitu gusta i kompaktna, ako je slučajno prerijetka, dodajte joj žlicu-dvije krušnih mrvica.

Luk nasjeckajte na sitno pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte mu protisnuti češnjak, pirjajte još minutu pa ugasite vatru i pustite da se ohladi.

U drugoj posudi dobro izmiješajte meso, sol, papar, dimljenu crvenu papriku, origano i jaje. Toj smjesi dodajte ohlađeni pirjani luk te smjesu od žemlji i mlijeka. Sve dobro izradite rukama.

aromaticna-mesna-struca-01

Smjesu prebacite na veći komad folije pa nauljenim rukama (i uz pomoć folije) formirajte mesnu štrucu. Od ove smjese možete napraviti jednu deblju štrucu ili dvije tanje štruce.

Štrucu prebacite u posudu za pečenje koju ste nauljili maslinovim uljem, pošpricajte je vinom, prekrijte aluminijskom folijom i stavite da se peče 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.

Nakon toga skinite foliju, smanjite temperaturu na 180°C i ostavite da se peče još 20 minuta. Potom preko štruce složite šnitice sira i pustite još 5-10 minuta da se zapeče.

Kad je mesna štruca pečena, izvadite iz pećnice, pustite da se melo ohladi pa je narežite na deblje kriške i služite uz pire od pastrnjaka i krumpira kojeg možete napraviti prema uputama u nastavku.

Pastrnjak i krumpir ogulite (pastrnjaku izvadite srednji drvenasti dio) pa narežite na sitnije kockice. Skuhajte u slanoj vodi. Kad je povrće kuhano, ocijedite ga pa mu dodajte lagano zagrijano slatko vrhnje i na kockice rezani maslac i dobro ga izradite u pire.

Vezani članci