×
×
Aromatična mesna štruca s curryjem
Iz pećnice

Aromatična mesna štruca s curryjem

Koliko god da ima domaćinstava, toliko ima i recepata za mesnu štrucu. Mesna štruca je mnogima omiljeni obrok, pogotovo ona klasična, s tvrdo kuhanim jajima, koja je ujedno lijepog izgleda.

Ja mesnu štrucu volim bez punjenja. Volim je sočnu i aromatičnu, s naglaskom na curry. Upravo kao što je ova, čiji vam recept donosim. U njoj ima curry praha i fine dimljene paprike, dok žemlje prelivene mlijekom daju izuzetnu sočnost. Ostatak začina je jako lijepo izbalansiran, a malo bijelog vina je dodatni plus za sočnost.

Ovako napravljena mesna štruca se peče bez umaka, samo lagano podlivena bijelim vinom. I savršeno se slaže sa slatkim pireom od pastrnjaka i krumpira. Uz koju kiselkastu, mariniranu gljivu. I veliku zdjelu zelene salate.

Možete je jesti i hladnu ili je narezanu na komade zagrijati u pećnici, preko nje dodatno složiti sira pa poslužiti u hambi pecivu uz umak od rajčice, list zelene salate i kolutove luka – kao pravi hamburger.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Žemlje natrgajte na komadiće pa prelijte mlijekom u kojem ste razmutili 2 žličice curry praha. Rukama dobro izradite smjesu i pustite je da odstoji. Smjesa mora bitu gusta i kompaktna, ako je slučajno prerijetka, dodajte joj žlicu-dvije krušnih mrvica.
  2. Luk nasjeckajte na sitno pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte mu protisnuti češnjak, pirjajte još minutu pa ugasite vatru i pustite da se ohladi.
  3. U drugoj posudi dobro izmiješajte meso, sol, papar, dimljenu crvenu papriku, origano i jaje. Toj smjesi dodajte ohlađeni pirjani luk te smjesu od žemlji i mlijeka. Sve dobro izradite rukama.
  4. Smjesu prebacite na veći komad folije pa nauljenim rukama (i uz pomoć folije) formirajte mesnu štrucu. Od ove smjese možete napraviti jednu deblju štrucu ili dvije tanje štruce.
  5. Štrucu prebacite u posudu za pečenje koju ste nauljili maslinovim uljem, pošpricajte je vinom, prekrijte aluminijskom folijom i stavite da se peče 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.
  6. Nakon toga skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 °C i ostavite da se peče još 20 minuta. Potom preko štruce složite šnitice sira i pustite još 5-10 minuta da se zapeče.
  7. Kad je mesna štruca pečena, izvadite iz pećnice, pustite da se melo ohladi pa je narežite na deblje kriške i služite uz pire od pastrnjaka i krumpira kojeg možete napraviti prema uputama u nastavku.
  8. Pastrnjak i krumpir ogulite (pastrnjaku izvadite srednji drvenasti dio) pa narežite na sitnije kockice. Skuhajte u slanoj vodi. Kad je povrće kuhano, ocijedite ga pa mu dodajte lagano zagrijano slatko vrhnje i na kockice rezani maslac i dobro ga izradite u pire.