Ja mesnu štrucu volim bez punjenja. Volim je sočnu i aromatičnu, s naglaskom na curry. Upravo kao što je ova, čiji vam recept donosim. U njoj ima curry praha i fine dimljene paprike, dok žemlje prelivene mlijekom daju izuzetnu sočnost. Ostatak začina je jako lijepo izbalansiran, a malo bijelog vina je dodatni plus za sočnost.
Ovako napravljena mesna štruca se peče bez umaka, samo lagano podlivena bijelim vinom. I savršeno se slaže sa slatkim pireom od pastrnjaka i krumpira. Uz koju kiselkastu, mariniranu gljivu. I veliku zdjelu zelene salate.
Možete je jesti i hladnu ili je narezanu na komade zagrijati u pećnici, preko nje dodatno složiti sira pa poslužiti u hambi pecivu uz umak od rajčice, list zelene salate i kolutove luka – kao pravi hamburger.
SASTOJCI
Priprema:
- Žemlje natrgajte na komadiće pa prelijte mlijekom u kojem ste razmutili 2 žličice curry praha. Rukama dobro izradite smjesu i pustite je da odstoji. Smjesa mora bitu gusta i kompaktna, ako je slučajno prerijetka, dodajte joj žlicu-dvije krušnih mrvica.
- Luk nasjeckajte na sitno pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte mu protisnuti češnjak, pirjajte još minutu pa ugasite vatru i pustite da se ohladi.
- U drugoj posudi dobro izmiješajte meso, sol, papar, dimljenu crvenu papriku, origano i jaje. Toj smjesi dodajte ohlađeni pirjani luk te smjesu od žemlji i mlijeka. Sve dobro izradite rukama.
- Smjesu prebacite na veći komad folije pa nauljenim rukama (i uz pomoć folije) formirajte mesnu štrucu. Od ove smjese možete napraviti jednu deblju štrucu ili dvije tanje štruce.
- Štrucu prebacite u posudu za pečenje koju ste nauljili maslinovim uljem, pošpricajte je vinom, prekrijte aluminijskom folijom i stavite da se peče 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.
- Nakon toga skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 °C i ostavite da se peče još 20 minuta. Potom preko štruce složite šnitice sira i pustite još 5-10 minuta da se zapeče.
- Kad je mesna štruca pečena, izvadite iz pećnice, pustite da se melo ohladi pa je narežite na deblje kriške i služite uz pire od pastrnjaka i krumpira kojeg možete napraviti prema uputama u nastavku.
- Pastrnjak i krumpir ogulite (pastrnjaku izvadite srednji drvenasti dio) pa narežite na sitnije kockice. Skuhajte u slanoj vodi. Kad je povrće kuhano, ocijedite ga pa mu dodajte lagano zagrijano slatko vrhnje i na kockice rezani maslac i dobro ga izradite u pire.