×
×
Aromatične prokulice sa slaninom i vinom
Recepti

Aromatične prokulice sa slaninom i vinom

Ako ste od onih koji prokulice na mogu vidjeti ni nacrtane, onda je ovo recept koji ste čekali i s kojim ćete prokulicama ipak pružiti drugu šansu.

Kad ih pripremite na ovaj jednostavan i aromatičan način, skroz ćete promijeniti pogled na prokulice, znane i kao kelj pupčar, i zaboravit ćete zašto ste ih ikad gledali poprijeko.

Hrskava slanina, suho bijelo vino, češnjak, aromatična curry mješavina začina i prokulice glavni su protagonisti ovog sezonskog jela. Možete ga poslužiti kao prilog omiljenom mesnom jelu, kao toplu salatu uz tostirani kruh ili glavno jelo uz pečene pole krumpira ili batata (čiji se slatki okus fantastično uklapa u cjelokupnu kombinaciju).

Probajte, treba vam nešto više od pola sata vremena, a zadovoljstvo je zajamčeno. Ljubitelji prokulica to znaju već iz samog opisa!

Osim toga prokulice su prepune vitamina, minerala i vlakana te su niskokalorične – 100 g ima samo 40 kcal. Odlične su za svakodnevne kombinacije namirnica i ako se pripreme na malo drugačiji način, nisu nimalo gorke. I da, sad im je sezona. Jesam li vas nagovorila?

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4

Priprema:

  1. Očistite prokulice od vanjskih oštećenih listova (ako ih ima), operite ih, dobro iscijedite pa svaku prokulicu prerežite po pola. Slaninu narežite na manje kockice, a češnjak prepolovite pa narežite na listiće.
  2. Dublju tavu dobro zagrijte pa na suhoj tavi ispržite slaninu. Pržite dok slanina ne počne ispuštati masnoću i dok se lijepo ne zazlati i postane hrskava.
  3. Potom dodajte prokulice, 2 žlice maslinova ulja, malo posolite i sve sotirajte jedno 2-3 minute. Dodajte češnjak i nastavite sotirati dodatne 2 minute.
  4. Zalijte polovicom vina i nastavite pirjati dok ne ishlapi alkohol, jedno 5 minuta. Dodajte 2 žlice curryja, promiješajte, smanjite vatru i pirjajte još nekoliko minuta dok prokulice ne dobiju lijepu boju i lagano ne omekšaju.
  5. Zatim dodajte ostatak vina, pustite da ispari alkohol, dodajte vodu, poklopite i pirjajte još 15 minuta dok se ne reducira tekućina.
  6. Na samom kraju zalijte s malo maslinova ulja, popaprite i poslužite uz police od batata (premazane maslinovim uljem i pečene u pećnici na 200°C oko 45 minuta).