Tjestenina sa slaninom i prokulicama

2017

Sastojci

  • 300 g tjestenine po izboru
  • 400 g prokulica (kelj pupčar)
  • 400 g pancete ili mesnate dimljene slanine
  • srednje velika glavica luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • sol, krupno mljeveni papar
  • 80 ml bijelog vina
  • 80 g ribanog parmezana ili nekog drugog zrelog sira
16 Siječanj 2017, Komentari: Comments Off on Tjestenina sa slaninom i prokulicama

Tjestenina je kraljica brzih i kreativnih obroka, za kojom često u tu svrhu posežemo ljeti, no ni zimske varijante ne zaostaju.

Tjestenini u svim mogućim oblicima malo tko može odoljeti, pogotovo u kombinacijama s bogatim, aromatičnim mesnim umacima.

Jedno od takvih jela je i tjestenina sa slaninom i prokulicama, koju vam danas donosim. Brz i zasitan obrok, vrlo ukusan, pogodan i za one koje inače treba nagovarati kad je povrće, a napose kad su prokulice u pitanju.

tjestenina-sa-slaninom-i-prokulicama-detalj

Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente, pa ostavite otprilike šalicu vode u kojoj se kuhala.

Dok se tjestenina kuha, nasjeckajte luk i narežite slaninu na manje kockice, pa sve pržite desetak minuta na ugrijanoj tavi, da slanina otpusti masnoću, a luk se lagano karamelizira.

Dodajte oprane i očišćene prokulice koje ovisno o veličini prepolovite ili narežite na četvrtine. Dodajte i protisnuti češnjak, sol i papar, kratko popržite, da se prokulice zacakle pa podlijte vinom i kuhajte 2-3 minute.

Umiješajte skuhanu tjesteninu i ribani parmezan pa polako dodajite vodu sačuvanu od kuhanja tjestenine, lagano miješajući da se parmezan rastopi i obloži tijesto.

Servirajte toplo uz po želji još ribanog parmezana, posuto krupno mljevenim paprom.

Vezani članci