Bogata meksička kulinarska povijest nastala je pod utjecajem spoja autohtonih, španjolskih i drugih europskih okusa. Kako je uzgoj stoke postao raširen u Meksiku tijekom kolonijalnog doba, govedina je postala sastavni dio nacionalne kuhinje pa je tako rođena i ova bogata mesna, bistra juha podnazivom Caldo de Res.
U direktnom prijevodu, Caldo de Res bi značilo goveđi temeljac. Ova juha kuha od šupljih goveđih, odnosno junećih kostiju i mesa (to može biti vrat, lopatica, rebra, ali i sami komadi koljenice) i većih komada povrća od kojih su uobičajeni kukuruz, luk, kupus, krumpiri, tikvica i mrkva. Slobodno u nju možete dodati i ostalo povrće po želji poput zelenih mahuna, kao i žličicu koncentrata rajčice. U Meksiku će ovu juhu svakako dodati svježeg lišća korijandera i kapnuti u nju malo soka od limete, kako bi dodali finu aromu citrusa te ju zaljutiti s par kapi tabasca. Probajte i vi tako, možda vam se svidi!
SASTOJCI
Priprema:
- Juneće meso i kosti potopite u hladnoj vodi oko 30 minuta, potom bacite vodu i dolijte novu vodu tako da su meso i kosti skroz potopljeni. Dodajte glavicu luka prerezanu po pola, 2 režnja češnjaka zajedno s opnom i stavite kuhati na jaču vatru, kad zakuha dodajte sol pa žlicom prvih 15-20 minuta skidajte pjenu s površine.
- Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 90 minuta, potom dodajte na veće komade narezanu mrkvu,tikvicu, krumpire i kupus. Dodajte i mahune te kukuruz na klipu kojeg ste prerezali na tri dijela i nastavite kuhati na laganoj vatri još 45 minuta dok povrće ne omekša.
- Kušajte pa dodatno začinite solju i paprom te umiješajte žličicu koncentrata rajčice kojeg ste u šalici izmiješali sa par žlica vruće juhe. Prokuhajte još 5-10 minuta pa poslužite vruće u dubokim tanjurima s komadima povrća i mesa. Poželji dodajte par kapi tabasca i soka od limete te svježe lišće korijandera.