Ovako pripremljeno carsko meso inspirirano je okusima španjolske gdje ga često pripremaju baš u ovoj kombinaciji. Jednostavno je za pripremu, a iako samo kuhanje traje oko dva sata, zapravo nećete imati puno posla.
Sve što trebate napraviti je da sve sastojke kratko propirjate, a zatim ih poklopljene ubacite u pećnicu i pustite da ona odrade svoju čaroliju. Rezultat je zbilja nesvakidašnje ukusno i mekano meso u sočnom, aromatičnom i tek lagano pikantnom umaku. Ovo jelo zaokruženo je i zasitno te ga možete poslužiti samo uz komad dobrog kruha, ali nećete pogriješiti ni s pire krumpirom ili kremastom palentom.
SASTOJCI
Priprema:
-
Pećnicu zagrijte na 140 °C s uključenom ventilacijom. Za to vrijeme carsko meso narežite na manje komade, a kobasice na kolutiće.
-
U velikoj posudi koja može ići na štednjak i u pećnicu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu kratko prepržite meso kako bi dobilo lijepu boju sa svih strana. Izvadite ga iz posude i stavite sa strane.
-
Sada na istoj masnoći prepržite i kobasice, pržite ih dvije do tri minute pa dodajte narezani luk, mrkvu i češnjak. Nastavite pržiti povremeno miješajući, oko 5 minuta ili dok sve ne omekša. Zatim dodajte lovorov list, papričicu, anis, smeđi šećer, koncentrat rajčice i balzamični ocat. Promiješajte i kratko sve pirjajte pa dodajte sjeckane pelate i vodu ili temeljac. Vratite carsko meso u umak, začinite sve solju i paprom te pustite da jelo zaključa.
-
Zatim, poklopite posudu, maknite je s vatre i ubacite u zagrijanu pećnicu. Pecite tako poklopljeno 90 minuta, povremeno provjerite umak i po potrebi dodajte malo vode. Nakon 90 minuta umaku dodajte ocijeđeni slanutak, promiješajte sve, poklopite i pecite još 15 minuta. Gotovo jelo izvadite iz pećnice, umiješajte sjeckani peršini poslužite uz kruh ili prilog po želji.