Začini koji zaokružuju okus ovog jela, su svima dobro poznati začini za chili uz dodatak dimljene chipotle papričice, a dugim, sporim kuhanjem postiže se duboki, koncentrirani okus, a meso postaje divno mekano.
Iako ovo jelo odlično funkcionira već samo po sebi, žličnjaci od palente, ribanog cheddar sira i kefira čine ga još ukusnijim i svakako zanimljivijim. Žličnjake jednostavno posložite po površini, direktno u posudu u kojoj se kuhalo jelo, sve ubacite u pećnicu na pola sata i zapečete pa zgotovljeno jelo u maniri pravog chilija poslužite uz umak od kiselog vrhnja.
SASTOJCI
Za žličnjake:
Za posluživanje:
Priprema:
- Luk narežite na tanke ploške. Junetinu narezanu na gulaš kocke te posolite i popaprite. Zagrijte tavu ili posudu koja ide u pećnicu, dodajte maslac i maslinovo ulje pa u više navrata ubacite junetinu i popržite ju do zlatne boje i izvadite na tanjur.
- Potom dodajte luk, sotirajte ga na jakoj vatri oko pet minuta pa podlijte vinom kako bi vino deglaziralo tavu. Kuhajte par minuta pa dodajte slatku dimljenu papriku, dimljenu chipotle papričicu, kumin i smeđi šećer. Pirjajte još koju minutu pa dodajte protisnuti češnjak i koncentrat rajčice.
- Promiješajte pa vratite meso, sve zajedno malo prokuhajte, dodajte sjeckanu rajčicu, mesni ili povrtni temeljac, posolite i popaprite. Kada prokuha poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva i pol do tri sata.
- Žličnjake napravite tako da prvo pomiješate brašno, palentu i prašak za pecivo, dodate malo soli i papra te sitno sjeckani svježi timijan i promiješate. Potom dodajte naribani cheddar sir i kefir i umiješajte ga u smjesu. Na kraju ćete dobiti gustu smjesu za žličnjake.
- Otklopite meso pa žlicom rasporedite žličnjake po površini (od ove ćete smjese dobiti oko 15 žličnjaka). Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko dvadeset pet do trideset minuta, odnosno dok se lijepo ne zapeku. Zadnjih pet minuta slobodno okrenite grijač na grill. Poslužite uz kiselo vrhnje u koje ste dodali žlicu maslinova ulja, protisnuti režanj češnjaka i malo soli.