Coq au vin na francuskom jeziku znači pijetao u crnom vinu. Uz Boeuf bourguignon, spada u jedno od najpoznatijih klasika francuske kuhinje i jedno od meni najdražih načina spremanja piletine.
Nekoć su ovo jelo po običaju pripremali seljaci sa starim pijetlom što je zahtijevalo dugo kuhanje. Danas se uglavnom priprema sa piletom koje se pirja/kuha sa crnim vinom, slaninom, gljivama i začinskim biljem.
Francuzi kod pripreme koriste najčešće burgundac ili pinot crni, no ovisno o regiji i druga lokalna vina kao što su rizling, beaujolais i sl.
Ne zna se točno od kada datira ovo jelo, pretpostavlja se da se pripremalo još u doba antike. Zapis iz 19. stoljeća ukazuje na recept pileta pripremljenim sa bijelim vinom.
Coq au vin je postao vrlo poznat zahvaljujući poznatoj američkoj kuharici Juliji Child koja je popularizirala francusku kuhinju u Americi te je predstavila u svojoj knjizi “Mastering the art of french cuisine” 1961. godine.
SASTOJCI
Priprema:
- Batke i zabatke marinirajte preko noći u crnom vinu.
- U odgovarajućoj posudi popržite slaninu dok ne bude hrskava. Premjestite je na tanjur i na masnoći koju je pustila pržite batke i zabatke dok ne poprime smeđu boju. Izvadite ih na tanjur i stavite sa strane.
- Dodajte luk i mrkvu narezane na komadiće. Pijajte povrće oko 10 minuta. Dodajte timijan i lovor, brašno, crno vino, meso, slaninu, koncentrat rajčice i temeljac.
- Kuhajte gulaš na laganoj vatri oko 40 minuta.
- Poslužite uz prokulice ili po želji uz krumpire, rižu ili čak palentu.