×
×
Curry svinjetina s butternut tikvom
Recepti

Curry svinjetina s butternut tikvom

Kažu da su tikve u svim svojim oblicima, bojama i okusima kraljice jeseni. Kada se uzme u obzir za što se sve u kuhinji mogu upotrijebiti teško je ne složiti se s tom tvrdnjom.

Mnogima su tikve delicije same za sebe, a nerijetko se kombiniraju s mesom i koriste za pripremu raznih deserata. Mi ih doma uglavnom koristimo za pripremu brzih kremastih juha ili ih jednostavno ispečemo i takve jedemo uz malo soli i ulja.

Butternut tikva, koja se koristi u današnjem receptu zbog svojeg slatkastog orašastog okusa, posebno je pogodna za pripremu juha, krema i raznih slastica. Zato ćemo danas dodatno ‘začini’ stvari oko nje i napraviti jedan ukusan i egzotičan curry koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

Priprema:

  1. Butternut tikvu ogulite, uklonite sjemenke iz nje i narežite na male komade. Posložite ih po papiru za pečenje i stavite peći u pećnicu na 200 °C oko 25 minuta.
  2. U wok tavi na žlici kokosovog ulja (može i običnog ako nemate kokosovog) stavite pržiti 30 grama sjeckanog mladog luka, 10 grama sitno sjeckanog češnjaka i 1 žličicu naribanog đumbira. Nakon minute dinstanja dodajte 3 žličice curry praha, pola žličice kima, 1 žličicu kurkume i žličicu soli.
  3. Čim se začini počnu spajati s kokosovim uljem u zapršku dodajte komade pečene tikve, komade mrkve a zatim prelijte sve s 4 dcl goveđeg temeljca, sokom pola limuna te s 3 žlice ribljeg umaka (riblji umak ili fish sauce možete preskočiti ali i zamijeniti s 2 žlice sojinog umaka). Ako želite imati komadiće tikve u curry umaku jedan dio ostavite sa strane za kasniju upotrebu.
  4. Kada temeljac zakipi pustite ga još koju minutu na srednjoj vatri prije nego ga prebacite u multipraktik ili pretvorite sa štapnim mikserom u kremasti umak.
  5. Dodajte dodatnu žlicu kokosovog ulja u praznu wok tavu u kojoj ste pripremali curry umak i na njoj prepržite 200 grama sitno rezane svinjske slabine.
  6. Kada je svinjetina promijenila boju sa svih strana prelijte je s curry umakom i dodajte preostale komade zapečene butternut tikve ako ste ih sačuvali. Pustite umak da zakipi te ga nakon toga kuhajte još 5-7 minuta na srednje jakoj vatri.
  7. Rižu skuhajte u drugom loncu u omjeru 2 šalice vode na 1 šalicu riže plus sol, a kada voda iz riže ispari dodajte joj 25 grama maslaca kako bi bila kremasta.
  8. Curry svinjetinu s butternut tikvom poslužite toplu uz kuhanu rižu.
Mesnica