Odličan spoj: Curry svinjetina s butternut tikvom

2014

Sastojci

  • 200 g svinjske slabine
  • 380 g butternut tikve
  • 4 dcl goveđeg temeljca
  • 30 g mladog luka
  • 40 g mrkve
  • 10 g češnjaka
  • 1 žličica đumbira
  • pola limuna
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • riblji umak
  • kokosovo ulje
  • curry, kim, kurkuma, sol
17 Siječanj 2014, Komentari: 1

Kažu da su tikve u svim svojim oblicima, bojama i okusima kraljice jeseni. Kada se uzme u obzir za što se sve u kuhinji mogu upotrijebiti teško je ne složiti se s tom tvrdnjom.

Mnogima su tikve delicije same za sebe, a nerijetko se kombiniraju s mesom i koriste za pripremu raznih deserata. Mi ih doma uglavnom koristimo za pripremu brzih kremastih juha ili ih jednostavno ispečemo i takve jedemo uz malo soli i ulja.

Butternut tikva, koja se koristi u današnjem receptu zbog svojeg slatkastog orašastog okusa, posebno je pogodna za pripremu juha, krema i raznih slastica. Zato ćemo danas dodatno ‘začini’ stvari oko nje i napraviti jedan ukusan i egzotičan curry koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

curry-svinjetina-bundeva-detalj

Priprema:

Butternut tikvu ogulite, uklonite sjemenke iz nje i narežite na male komade. Posložite ih po papiru za pečenje i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 25 minuta.

U maloj wok tavi na žlici kokosovog ulja (može i običnog ako nemate kokosovog) stavite pržiti 30 grama sjeckanog mladog luka, 10 grama sitno sjeckanog češnjaka i 1 žličicu naribanog đumbira. Nakon minute dinstanja dodajte 3 žličice curry praha, pola žličice kima, 1 žličicu kurkume i žličicu soli.

Čim se začini počnu spajati s kokosovim uljem u zapršku dodajte komade pečene tikve, komade mrkve a zatim prelijte sve s 4 dcl goveđeg temeljca, sokom pola limuna te s 3 žlice ribljeg umaka (riblji umak ili fish sauce možete preskočiti ali i zamijeniti s 2 žlice sojinog umaka). Ako želite imati komadiće tikve u curry umaku jedan dio ostavite sa strane za kasniju upotrebu.

Kada temeljac zakipi pustite ga još koju minutu na srednjoj vatri prije nego ga prebacite u multipraktik ili pretvorite sa štapnim mikserom u kremasti umak. Dodajte dodatnu žlicu kokosovog ulja u praznu wok tavu u kojoj ste pripremali curry umak i na njoj
prepržite 200 grama sitno rezane svinjske slabine.

Kada je svinjetina promijenila boju sa svih strana prelijte je s curry umakom i dodajte preostale komade zapečene butternut tikve ako ste ih sačuvali. Pustite umak da zakipi te ga nakon toga kuhajte još 5-7 minuta na srednje jakoj vatri.

Rižu skuhajte u drugom loncu u omjeru 2 šalice vode na 1 šalicu riže plus sol, a kada voda iz riže ispari dodajte joj 25 grama maslaca kako bi bila kremasta.

Curry svinjetinu s butternut tikvom poslužite toplu uz kuhanu rižu. Dobar tek!

Vezani članci