Mi u obitelji smo oduvijek bili slani tipovi pa naši doručci uvijek uključuju jaja – obično na oko. Doduše, ponekad je radnim danom izazovno pripremati kuhani obrok prije posla, škole ili ostalih obaveza. Upravo zato me oduševila ideja ovoga složenca koji se priprema dan ranije.
Zamisao je da ga navečer složite i stavite u hladnjak preko noći, a ujutro ga samo ubacite u pećnicu. Tako za pola sata dobijete pravu jutarnju gozbu koja u jednom jelu uključuje sve vaše omiljene okuse.
SASTOJCI
Priprema:
- U zdjelici pomiješajte vrhnje, jaja, muškatni oraščić, sol i papar. Vatrostalnu posudu premažite žličicom maslaca.
- U nju slažite po dvije kriške tost kruha koji obilato posipajte naribanim sirom i šunkom pa ponovite postupak sve dok ne potrošite sav kruh. Malo sira i šunke sačuvajte.
- Nakon toga složenac prelijte mješavinom iz zdjelice. Žlicom sve malo pritisnite kako bi kruh upio što više tekućine.
- Na kraju posipajte sve preostalim sirom i šunkom te sjeckanim peršinom. Prekrijte jelo aluminijskom folijom i stavite ga u hladnjak na sat vremena ili preko noći.
- Ujutro, ili kada ste spremni peći složenac, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa u njoj pecite složenac. Pecite ga oko pola sata, a zadnjih deset minuta obavezno na gril opciji kako bi se lijepo zapekao.
- Pečeni složenac poslužite dok je još topao.