×
×
Fettuccine s kremom od poriluka i slaninom
Recepti

Fettuccine s kremom od poriluka i slaninom

Recept za ovu tjesteninu s kremom od poriluka i slasnim čipsom od slanine nalazi inspiraciju u slavnom jelu – Fettuccine Alfredo.

Inspiraciju za ovaj recept sam pronašla u najpoznatijem receptu za fettuccine na svijetu, a to je recept za Fettuccine Alfredo. Radi se o tjestenini malo široj od tagliattella, ali užoj od pappardella.

I dok Fettuccine Alfredo svoju kremoznost duguju maslacu i ribanom siru, ove fettuccine svoju kremoznost duguju masnoći od slanine i finoj kremi od poriluka. A da bismo postigli savršeni kontrast i pojačali okuse, poslužene su uz čips od slanine. I upravo je slanina bila ta koja je stavila točku na “i” u ovom receptu.

Pripremite fettucine još danas! Ovo je obrok koji se brzo i jednostavno sprema, ukusan je i jeftin, a okusi se dugo, dugo pamte. Kad ih jednom probate, vjerujem da ćete se ovom receptu rado vraćati.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju zagrijavajte režanj češnjaka prerezan po pola, chilli papričicu i prstohvat majčine dušice.
  2. Poriluk očistite, narežite na kolutiće pa dodajte na aromatizirano maslinovo ulje i pirjajte 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte vino i nastavite pirjati dok tekućina ne ispari. Posolite.
  3. Prebacite pirjani poriluk u usku visoku posudu, dodajte mu temeljca ili vode i štapnim mikserom pretvorite u kremu. Temeljac/vodu dodavajte postepeno dok ne dobijete odgovarajuću gustoću. U kremu od poriluka dodajte sitno ribani sir i dobro izmiješajte.
  4. Na suhoj tavi ispržite slaninu koju ste narezali na tanje, sitnije listiće. Pržite dok ne pusti masnoću i ne postane zlatno-hrskava. Čips od slanine izvadite iz tave, a masnoću koju je pustila slanina ostavite u tavi jer će vam trebati za kasnije.
  5. U slanoj vodi skuhajte fettuccine prema naputku s pakiranja (obično im treba oko 5-6 minuta) pa ih ocijedite, ali si sačuvajte malo vode od kuhanja. Kuhane i ocijeđene fettuccine ubacite na tavu s masnoćom od slanine, dodajte kremu od poriluka i izmiješajte. Dodajte malo vode od kuhanja tjestenine ako je krema pregusta.
  6. Fettuccine služite u dubokim tanjurima, obilato posipane čipsom od slanine. Ako želite, možete polovicu čipsa od slanine dodati u kremu od poriluka, a samo polovicu ostaviti za posipavanje na kraju.
Mesnica