Fettuccine s kremom od poriluka i slaninom

2016

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 150 g slanine
  • 500 g tjestenine fettuccine
  • 400 g poriluka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 chili papričica
  • prstohvat majčine dušice
  • 100 ml bijelog vina
  • 150-200 ml vode (ili temeljca)
  • 150 g tvrđeg sira za ribanje (parmezan, grana padano, ribanac)
  • 50 ml maslinova ulja
15 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Fettuccine s kremom od poriluka i slaninom

Recept za ovu tjesteninu s kremom od poriluka i slasnim čipsom od slanine nalazi inspiraciju u slavnom jelu - Fettuccine Alfredo.

Inspiraciju za ovaj recept sam pronašla u najpoznatijem receptu za fettuccine na svijetu, a to je recept za Fettuccine Alfredo. Radi se o tjestenini malo široj od tagliattella, ali užoj od pappardella.

I dok Fettuccine Alfredo svoju kremoznost duguju maslacu i ribanom siru, ove fettuccine svoju kremoznost duguju masnoći od slanine i finoj kremi od poriluka. A da bismo postigli savršeni kontrast i pojačali okuse, poslužene su uz čips od slanine. I upravo je slanina bila ta koja je stavila točku na “i” u ovom receptu.

Pripremite fettucine još danas! Ovo je obrok koji se brzo i jednostavno sprema, ukusan je i jeftin, a okusi se dugo, dugo pamte. Kad ih jednom probate, vjerujem da ćete se ovom receptu rado vraćati.

fettuccine-s-kremom-od-poriluka-cipsom-od-slanine-02

Priprema:

Na maslinovom ulju zagrijavajte režanj češnjaka prerezan po pola, chilli papričicu i prstohvat majčine dušice.

Poriluk očistite, narežite na kolutiće pa dodajte na aromatizirano maslinovo ulje i pirjajte 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte vino i nastavite pirjati dok tekućina ne ispari. Posolite.

Prebacite pirjani poriluk u usku visoku posudu, dodajte mu temeljca ili vode i štapnim mikserom pretvorite u kremu. Temeljac/vodu dodavajte postepeno dok ne dobijete odgovarajuću gustoću. U kremu od poriluka dodajte sitno ribani sir i dobro izmiješajte.

Na suhoj tavi ispržite slaninu koju ste narezali na tanje, sitnije listiće. Pržite dok ne pusti masnoću i ne postane zlatno-hrskava. Čips od slanine izvadite iz tave, a masnoću koju je pustila slanina ostavite u tavi jer će vam trebati za kasnije.

U slanoj vodi skuhajte fettuccine prema naputku s pakiranja (obično im treba oko 5-6 minuta) pa ih ocijedite, ali si sačuvajte malo vode od kuhanja. Kuhane i ocijeđene fettuccine ubacite na tavu s masnoćom od slanine, dodajte kremu od poriluka i izmiješajte. Dodajte malo vode od kuhanja tjestenine ako je krema pregusta.

Fettuccine služite u dubokim tanjurima, obilato posipane čipsom od slanine. Ako želite, možete polovicu čipsa od slanine dodati u kremu od poriluka, a samo polovicu ostaviti za posipavanje na kraju.

Vezani članci