×
×
Flammkuchen: Alzaška slana pita bolja od pizze
Recepti

Flammkuchen: Alzaška slana pita bolja od pizze

Flammkuchen je specijalitet francuske kuhinje. Alzaški slani kolač (kuchen), u stvari nije kolač, već je nešto između pizze i pite.

Radi se o tanko valjanom dizanom tijestu koje se izvorno nadjevaju gustim crème fraîcheom, mesnatom, mekanom i lagano dimljenom slaninom (lardon) i lukom.

Kako je kod nas malo teže pronaći i kupiti crème fraîche, zamijenila sam ga mileramom. Lardon je nekako najsličniji hamburgeru pa je u mojem flammkuchenu upravo hamburger zaigrao glavnu ulogu. Dodala sam i malo pečene šunke. Imala sam i fine domaće ljutike, a sve sam dodatno zazelenila sitno narezanim mladim lukom. Baš za ovu zimu vani.

Od ove količine tijesta i nadjeva dobiju se dva flammkuchena, veličine oko 40×30 cm). Flammkuchen se poslužuje dok je topao, narezan na veće komade. Idealno jelo za druženje s prijateljima ili obiteljska okupljanja.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Prešani hamburger

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Najprije napravite tijesto. U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
  2. Umijesite tijesto. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili. Potom ga formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 60 minuta.
  3. Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 2 dijela. Prvi komad tijesta tanko razvaljajte u kvadrat (oko 40x30 cm) pa tijesto prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
  4. Tijesto obilato premažite mileramom (možete mu dodati prstohvat soli), potom dodajte na manje trakice narezani hamburger i šunku te na kolutove rezanu ljutiku ili luk. Na kraju dodajte timijan i po želji popaprite. Isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
  5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta, dok se nadjev lijepo ne zapeče. Izvadite iz pećnice, pustite da se prohladi par minuta pa flammkuchen obilato posipajte sitno sjeckanim mladim lukom i poslužite ga toplog rezanog na manje komade.