Radi se o tanko valjanom dizanom tijestu koje se izvorno nadjevaju gustim crème fraîcheom, mesnatom, mekanom i lagano dimljenom slaninom (lardon) i lukom.
Kako je kod nas malo teže pronaći i kupiti crème fraîche, zamijenila sam ga mileramom. Lardon je nekako najsličniji hamburgeru pa je u mojem flammkuchenu upravo hamburger zaigrao glavnu ulogu. Dodala sam i malo pečene šunke. Imala sam i fine domaće ljutike, a sve sam dodatno zazelenila sitno narezanim mladim lukom. Baš za ovu zimu vani.
Od ove količine tijesta i nadjeva dobiju se dva flammkuchena, veličine oko 40×30 cm). Flammkuchen se poslužuje dok je topao, narezan na veće komade. Idealno jelo za druženje s prijateljima ili obiteljska okupljanja.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
Priprema:
- Najprije napravite tijesto. U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
- Umijesite tijesto. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili. Potom ga formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 60 minuta.
- Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 2 dijela. Prvi komad tijesta tanko razvaljajte u kvadrat (oko 40x30 cm) pa tijesto prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Tijesto obilato premažite mileramom (možete mu dodati prstohvat soli), potom dodajte na manje trakice narezani hamburger i šunku te na kolutove rezanu ljutiku ili luk. Na kraju dodajte timijan i po želji popaprite. Isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta, dok se nadjev lijepo ne zapeče. Izvadite iz pećnice, pustite da se prohladi par minuta pa flammkuchen obilato posipajte sitno sjeckanim mladim lukom i poslužite ga toplog rezanog na manje komade.