Nema ručka bez neke vrste kruha, osobito kad se radi o roštilju. Moram priznati kako mi nema ništa draže nego uzeti ražnjić ili šniclu s roštilja i staviti ga direktno na kruh i tako pojesti.
Za tu svrhu je idealan tanki kruh, popularni flatbread.
Iako postoje razne varijacije pripreme flatbreada, zbog čega se neke vrste razlikuju i po imenu, ono što je svima isto je da se radi o bazičnom tijestu koje se tanko razvlači i brzo termički obrađuje na visokoj temperaturi.
Iako se za pripremu klasičnog tankog kruha koristi suhi kvasac, predlažem vam bržu i jednostavniju verziju za koju vam ne treba kvasac. Ovaj kruh možete zamijesiti uz roštilj, dok čekate da se napravi žar.
Flatbread možete servirati na beskonačno mnogo načina – od priloga do predjela te ga prilagoditi svačijem ukusu.
SASTOJCI
ZA NADJEV:
Priprema:
- Maslac otopite u mlijeku. U brašno dodajte žličicu soli, origano i bosiljak po želji pa sve pomiješajte prstima. Dodajte žlicu ulja, a nakon toga mlijeko s otopljenim maslacom.
- Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Povremeno dodajte malo brašna kako bi vam se tijesto manje lijepilo za ruke.
- Tijesto nije potrebno dugo mijesiti. Njegova tekstura mora biti malo ljepljiva na dodir i elastična. Pokrijte ga krpom i ostavite da odleži 15 do 30 minuta. Razdvojite ga na manje komade koje onda možete rukama ili valjkom za tijesto oblikovati u željene oblike.
- Flatbread možete peći u pećnici, na grill tavi, ali i na roštilju. Ako ga pečete u pećnici možete preko njega odmah staviti punjenje po želji i tako dobiti flatbread pizzu ili pizzete. Ja sam koristio sir i trajnu kobasicu za pizza verziju flatbreada.
- Ako ga pečete na tavi i roštilju, može poslužiti čak i kao brusketa za namirnice koje ne zahtijevaju posebnu ili dužu termičku obradu. Za takvu verziju sam koristio tapenadu od crnih maslina, peršin i češnjak u maslinovom ulju, sjeckanu rajčicu i pršut.