×
×
Flatbread: Tanki kruh stvoren za nareske i namaze
Recepti

Flatbread: Tanki kruh stvoren za nareske i namaze

Flatbread je tanki kruh koji može poslužiti kao baza za razna jela – od pizze do malih zalogaja. Slaže se s namazima poput pašteta pa bi bilo šteta da ga ne isprobate napraviti.

Nema ručka bez neke vrste kruha, osobito kad se radi o roštilju. Moram priznati kako mi nema ništa draže nego uzeti ražnjić ili šniclu s roštilja i staviti ga direktno na kruh i tako pojesti.

Za tu svrhu je idealan tanki kruh, popularni flatbread.

Iako postoje razne varijacije pripreme flatbreada, zbog čega se neke vrste razlikuju i po imenu, ono što je svima isto je da se radi o bazičnom tijestu koje se tanko razvlači i brzo termički obrađuje na visokoj temperaturi.

Iako se za pripremu klasičnog tankog kruha koristi suhi kvasac, predlažem vam bržu i jednostavniju verziju za koju vam ne treba kvasac. Ovaj kruh možete zamijesiti uz roštilj, dok čekate da se napravi žar.

Flatbread možete servirati na beskonačno mnogo načina – od priloga do predjela te ga prilagoditi svačijem ukusu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Vrbovečka kobasica

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Maslac otopite u mlijeku. U brašno dodajte žličicu soli, origano i bosiljak po želji pa sve pomiješajte prstima. Dodajte žlicu ulja, a nakon toga mlijeko s otopljenim maslacom.
  2. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Povremeno dodajte malo brašna kako bi vam se tijesto manje lijepilo za ruke.
  3. Tijesto nije potrebno dugo mijesiti. Njegova tekstura mora biti malo ljepljiva na dodir i elastična. Pokrijte ga krpom i ostavite da odleži 15 do 30 minuta. Razdvojite ga na manje komade koje onda možete rukama ili valjkom za tijesto oblikovati u željene oblike.
  4. Flatbread možete peći u pećnici, na grill tavi, ali i na roštilju. Ako ga pečete u pećnici možete preko njega odmah staviti punjenje po želji i tako dobiti flatbread pizzu ili pizzete. Ja sam koristio sir i trajnu kobasicu za pizza verziju flatbreada.
  5. Ako ga pečete na tavi i roštilju, može poslužiti čak i kao brusketa za namirnice koje ne zahtijevaju posebnu ili dužu termičku obradu. Za takvu verziju sam koristio tapenadu od crnih maslina, peršin i češnjak u maslinovom ulju, sjeckanu rajčicu i pršut.