Gözleme su jedan od najautentičnijih turskih zalogaja, a pripremaju se od jednostavnog vučenog tijesta čiji su sastojci samo brašno, voda, sol i malo maslinova ulja. Pune se mesnim ili povrtnim nadjevima, najpoznatije su one punjene mljevenom janjetinom ili junetinom, ili pak one punjene špinatom i slanim sirom.
U ovom današnjem gastronomskom putovanju ja vam donosim recept za 2 u 1 gözleme – punjene finim mesnim nadjevom od mljevene junetine u koju sam dodala mladi špinat, pa sve zajedno pojačala feta i cheddar sirom. Divota, probajte!
SASTOJCI
Za nadjev
Dodatno:
Priprema:
- Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; mijesite ga najmanje 5 minuta. Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da odmara 20 do 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: luk ili poriluk narežite na sitno, operite špinat i ocijedite ga, ako ima većih listova grubo ga narežite nožem. Na zagrijanoj tavi na maslinovom ulju oko pet do šest minuta sotirajte luk dok lagano ne omekša, dodajte mljevenu junetinu i pirjajte ju oko sedam do osam minuta na jačoj vatri. Posolite, popaprite, dodajte protisnuti režanj češnjaka i kumin pa nastavite pirjati još pet minuta. Dodajte ocijeđeni špinat, poklopite poklopcem i pustite da se špinat opari pa ga umiješajte u meso i pirjajte dok tekućina ne ishlapi. Ohladite.
- Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 6 jednakih dijelova pa svaki dio razvaljajte u krug promjera 20 cm na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Sredinu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, dodajte žlicu namrvljenog feta sira, malo cheddar sira pa preostalo tijesto preklopite prema unutra kao paketić. Unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van.
- Zagrijte tavu, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite oko četiri do pet minuta sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo. Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna koju iscijedite na gözleme prije kušanja.