Ječam je namirnica iz snova i jako se voli družiti. S čime god ga kombinirate, on ne samo da će se snaći, nego će biti zvijezda svakog jela.
Voli se sa gotovo svim povrćem, svježim i ukiseljenim, ali i s mnogim vrstama mesa. Stoga priuštite svom ječmu još koje druženje osim onog s grahom u ričetu.
SASTOJCI
Priprema:
- Na ugrijanom maslinovu ulju pržite sitno nasjeckani luk dok ne promijeni boju i ne povene. Zatim, dodajte junetinu narezanu na manje kocke i pržite dok meso ne promijeni boju i počne otpuštati tekućinu, a zatim smanjite vatru i lagano pirjajte dok sva tekućina iz mesa ne ispari.
- Očistite korjenasto povrće i narežite ga na manje kockice. Poriluk operite, odstranite mu vrh i režite ga na tanke ploške, a listove razdvojite, operite i izrežite na tanje rezance.
- Nakon što je sva tekućina isparila dodajte korjenasto povrće. Meso bi se ponovo trebalo početi pržiti. Pržite tako miješajući tri do četiri minute, a zatim dodajte protisnuti češnjak, zatim narezani poriluk i pržite miješajući nekoliko minuta. Na kraju dodajte ječam kojeg kratko popržite, obilato posolite i dodajte papra po ukusu.
- Sve zalijte goveđim temeljcem, poklopite, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 30-40 minuta dok meso ne bude mekano, a ječam skuhan. Po potrebi dodajte vruće vode ako primjetite da je ječam popio dosta tekućine.