Hamburger s pljeskavicom punjenom lukom

2014

Sastojci

  • 500 g mljevene junetina
  • 130 g ljubičastog luka
  • 60 g kukuruza šećerca
  • peršinov list
  • crveni kupus
  • mrkva
  • matovilac
  • sušene rajčice
  • svježi zrnati kravlji sir
  • bijeli umak za salatu s biljem
  • pesto od chilija i češnjaka
  • šafran, korijander, crni i zeleni papar, sol
30 Siječanj 2014, Komentari: 2

Hamburgeri su, uz ćevape, naša omiljena tema. Uvijek tražimo način kako ih učiniti još boljima, još ukusnijima, još slasnijima. Ovaj put vam nudimo rješenje koje je nadomak savršenstva!

Ljetne temperature koje stižu znače i da stiže redovito roštiljanje s prijateljima. Kad na vas dođe red da zapečete nešto na grill rešetki, učinite stvari malo zanimljivijima i pripremite svojim prijateljima nešto što ne mogu baš svaki dan vidjeti na tanjuru.

A to jelo je naizgled obični hamburger koji ima jednu bitnu razliku – pljeskavica je punjena lukom! Recept je u nastavku, uživajte u pripremi i roštilju!

pljeskavica-punjena-lukom-uvod

Priprema:

Mljevenu junetinu začinite s pola žličice sušenog šafrana, pola žličice mljevenog korijandera, pola žličice crnog i pola žličice zelenog svježe mljevenog papra te na kraju s 2 do 3 žličice soli (ovisno o ukusu).

Nakon začina dodajte sitno sjeckani peršinov list (može biti svježi ili suhi) i 60 grama kukuruza šećerca.

Sve sastojke dobro pomiješajte rukama i razdvojite u dvije jednake kugle od kojih ćete raditi pljeskavice.

Ljubičasti luk očistite i prerežite ga na četvrtine po širini. Tako ćete dobiti dva lijepa 3 cm debela koluta luka iz sredine, a krajeve luka možete iskoristiti za neko drugo jelo ili salatu.

Mljeveno meso rukama oblikujte u pljeskavicu te je u sredini izdubite kako bi u nju stao luk. Luk dobro utisnite i pričvrstite uz pomoć mesa kako prilikom pečenja ne bi ispao van.

Pljeskavice ispecite na roštilju ili grill tavi. Pecite ih malo duže zbog debljine ali pazite da ih ne presušite s dužim izlaganjem na slabijem žaru.

Pred kraj pečenja pored pljeskavica tostirajte peciva za hamburger da i ona poprime miris roštilja i postanu hrskava.

Hamburger složite tako da na doljnje pecivo stavite u željenim količinama svježe crveno zelje i mrkvu (možete zelje malo posoliti prije posluživanja), bijeli umak sa začinskim biljem za salatu (ili domaći umak na bazi vrhnja, majoneze i limuna), pljeskavicu s lukom i kukuruzom, svježi zrnati sir, matovilac i na trakice narezanu sušenu rajčicu.

Za kraj još samo obilno premažite gornju polovicu peciva s pestom od chilija i češnjaka te poslužite hamburger dok je još topao.

Dobar tek i sunčan dan vam želim!

Vezani članci