Ljetne temperature koje stižu znače i da stiže redovito roštiljanje s prijateljima. Kad na vas dođe red da zapečete nešto na grill rešetki, učinite stvari malo zanimljivijima i pripremite svojim prijateljima nešto što ne mogu baš svaki dan vidjeti na tanjuru.
A to jelo je naizgled obični hamburger koji ima jednu bitnu razliku – pljeskavica je punjena lukom. Recept je u nastavku, uživajte u pripremi i roštilju.
SASTOJCI
Priprema:
- Mljevenu junetinu začinite s pola žličice sušenog šafrana, pola žličice mljevenog korijandera, pola žličice crnog i pola žličice zelenog svježe mljevenog papra te na kraju s 2 do 3 žličice soli (ovisno o ukusu). Nakon začina dodajte sitno sjeckani peršinov list (može biti svježi ili suhi) i 60 grama kukuruza. Sve sastojke dobro pomiješajte rukama i razdvojite u dvije jednake kugle od kojih ćete raditi pljeskavice.
- Ljubičasti luk očistite i prerežite ga na četvrtine po širini. Tako ćete dobiti dva lijepa 3 cm debela koluta luka iz sredine, a krajeve luka možete iskoristiti za neko drugo jelo ili salatu.
- Mljeveno meso rukama oblikujte u pljeskavicu te je u sredini izdubite kako bi u nju stao luk. Luk dobro utisnite i pričvrstite uz pomoć mesa kako prilikom pečenja ne bi ispao van.
- Pljeskavice ispecite na roštilju ili grill tavi. Pecite ih malo duže zbog debljine, ali pazite da ih ne presušite s dužim izlaganjem na slabijem žaru.
- Pred kraj pečenja pored pljeskavica tostirajte peciva za hamburger da i ona poprime miris roštilja i postanu hrskava.
- Hamburger složite tako da na donje pecivo stavite u željenim količinama svježe crveno zelje i mrkvu (možete zelje malo posoliti prije posluživanja), bijeli umak sa začinskim biljem za salatu (ili domaći umak na bazi vrhnja, majoneze i limuna), pljeskavicu s lukom i kukuruzom, svježi zrnati sir, matovilac i na trakice narezanu sušenu rajčicu.
- Za kraj još samo obilno premažite gornju polovicu peciva s pestom od chilija i češnjaka te poslužite hamburger dok je još topao.