×
×
Ljetni hamburger s tikvicama, ciklom i pršutom
Recepti

Ljetni hamburger s tikvicama, ciklom i pršutom

U domaćim raženim pecivima, ušuškali su se okusi ljeta – pljeskavica s tikvicama, pršut, domaći umak od rajčice i salata od mrkve i cikle. Ovaj hamburger vas zove na kušanje u hladu!

Tko ne voli dobar i sočan hamburger, posebno ako je napravljen od kvalitetnih i svježih sastojaka. Za ovakvih ljetnih vrućina nema bolje stvari nego se zavući u duboku hladovinu pa s dobrim društvom ispeći roštilj.

Upravo zbog tih vrućina moja ideja je bila ići na laganiju verziju hamburgera, ali pri tome ne izgubiti na sočnosti.

Ono najvažnije za dobar hamburger je, svakako, kvalitetno svježe mljeveno meso. U mom slučaju je to mljevena junetina. Kada imate dobru osnovu, više vam ne treba puno.

Ipak, šteta bi bila ne iskoristiti bogatstvo ljetnih plodova pa sam tako hamburger smjesi dodala ribane tikvice, malo luka i dimljenu papriku. Tikvice, iako neuobičajen dodatak, pokazale su se kao pun pogodak. Sve ostalo je bilo vrlo jednostavno.

Umjesto kečapa odlučila sam se za domaći umak od rajčica s dosta mediteranskog bilja, a cijelu kombinaciju sam osvježila salatom od svježe mrkve i cikle.

Nisam htjela hamburger služiti s klasičnim bijelim pecivom već sam napravila domaće kruščiće od raženog i heljdinog brašna. S obzirom na to da se ovi kruščići mijese s praškom za pecivo, a ne s kvascem, njihova priprema je bila izrazito brza. Uz samo malo truda dobili smo brz i kvalitetan ljetni ručak.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA BURGERE:

    ZA UMAK OD RAJČICA:

    ZA SALATU:

    ZA PECIVA:

Priprema:

  1. Meso pomiješajte s naribanim tikvicama, narezanim lukom, češnjakom, dimljenom paprikom i ostalim začinima. Dobro izmiješajte smjesu kako bi se svi sastojci proželi. Smjesu podijelite na osam jednakih dijelova. Ruke lagano namastite maslinovim uljem pa među dlanovima oblikujte pljeskavice.
  2. Pljeskavice pecite na dobro ugrijanom električnom roštilju. Pecite ih oko 5 minuta s jedne strane, potom ih okrenite i pecite ih još par minuta s druge strane. Na roštilju kratko popecite i kriške pršuta.
  3. Na dvije žlice maslinovog ulja kratko propirjajte nasjeckani češnjak. Kad češnjak zamiriši, odmah dodajte pasiranu rajčicu i začinsko bilje.  Pustite da rajčica zakuha, smanjite vatru i lagano kuhajte dok se umak ne zgusne. Pred kraj kuhanja doradite okus solju.
  4. Umak od rajčice možete napraviti i dan ranije.
  5. Mrkve operite i ogulite pa ih narežite na tanke štapiće. Ciklu također ogulite, operite i narežite na štapiće. Pomiješajte ciklu i mrkvu, dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar te sve promiješajte. Ostavite u hladnjaku do posluživanja. Salatu možete napraviti nekoliko sati ranije.
  6. Pomiješajte raženo i heljdino brašno te zobene posije. Dodajte chia sjemenke, sol, prašak za pecivo i maslinovo ulje te sve još jednom dobro izmiješajte. Na kraju dodajte vodu, miješajte koliko možete drvenom kuhačom, a kad više ne možete, prebacite tijesto na dasku i rukama umijesite tijesto. Po potrebi dasku i ruke posipajte s još brašna.
  7. Tijesto podijelite na osam jednakih kuglica, posložite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  8. Svaku kuglicu posipajte s mješavinom sezamovih sjemenki i sjemenki crnog kima. Sjemenke lagano utapkajte vlažnim rukama kako bi se zalijepile za peciva. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C, 15-20 minuta.
  9. Prije posluživanja i rezanja peciva dobro ohladite. Moj savjet je da ih napravite jedan dan prije, dobro ih ohladite i pospremite u vrećicu do korištenja.
  10. Prerežite peciva na pola. Na svaku polovicu peciva stavite po list zelene salate, pečenu pljeskavicu, malo umaka od rajčice, krišku pršuta te salatu od cikle i mrkve. Poklopite drugom polovicom kruščića i učvrstite čačkalicom. Poslužite i uživajte u ručku.