Hasselback krumpiri: Gizdavi pečeni krumpiri

2017

Sastojci

  • 4 krumpira
  • 150 g dimljene slanine
  • 100g kiselog vrhnja
  • 50 g mladog luka
  • 150 g cheddar sira
  • 50 g maslaca
11 Ožujak 2017, Komentari: Comments Off on Hasselback krumpiri: Gizdavi pečeni krumpiri

Pire, restani, pečeni, pole, pomfrit - volimo ih sve, a toj listi pridružujemo i punjene 'harmonika' ili Hasselback krumpire.

Iako svijetu odavno poznati, Hasselback ili “harmonika” krumpiri tek odnedavno stječu popularnost na našim prostorima. Ovo švedsko jelo, odnosno prilog, svoj naziv duguje hotelu i restoranu Hasselbacken u Stockholmu gdje je prvi put posluženo 1950. godine.

Hasselbackspotatis su vizualno vizualno atraktivnija inačica pečenih krumpira koji su lagano hrskavi izvana, a iznutra mekani.

Originalna verzija je podrazumijevala samo začine i maslac no danas je ovi krumpiri pune raznim sastojcima poput sira, slanine i vrhnja.

hasselback-krumpiri-detalj

Priprema:

Dobro operite krumpire tako da ih izribate četkom ili spužvicom ispod jakog mlaza vode. Možete ih i oguliti, ali tom slučaju neće izgledati tako atraktivno.

Krumpire je potrebno narezati u “harmonika” stilu pri čemu pazite da ih ne prorežete do kraja. U tome će vam pomoći dvije drvene kuhače između kojih položite krumpir i režite (vidi fotografiju).

Krumpir zarežite na šnite debljine do 5 milimetara.

Između svakih nekoliko šnita umetnite malo maslaca i tako pripremljen krumpir stavite u pećnicu na 200 stupnjeva da se peče minimalno 60 minuta.

Nakon što je krumpir pečen izvadite ga van i pustite kratko da se ohladi kako biste ga mogli napuniti ostalim sastojcima.

Sada ponovno između svake 2-3 šnite stavite tanko narezanu slaninu i šnite cheddar ili nekog drugog sira. Ponovite postupak sa svim krumpirima. Krumpire možete malo začiniti solju i paprom.

Krumpire vratiti u pećnicu i pecite ih 5 do 10 minuta, odnosno dok se sir nije otopio.

Pečene krumpire poslužite tako da na njih stavite malo kiselog vrhnja, a možete ih posuti sitno sjeckanim češnjakom, sjeckanin mladim lukom i s puno pržene slanine.

Vezani članci