Iako svijetu odavno poznati, Hasselback ili “harmonika” krumpiri tek odnedavno stječu popularnost na našim prostorima. Ovo švedsko jelo, odnosno prilog, svoj naziv duguje hotelu i restoranu Hasselbacken u Stockholmu gdje je prvi put posluženo 1950. godine.
Hasselbackspotatis su vizualno vizualno atraktivnija inačica pečenih krumpira koji su lagano hrskavi izvana, a iznutra mekani.
Originalna verzija je podrazumijevala samo začine i maslac no danas je ovi krumpiri pune raznim sastojcima poput sira, slanine i vrhnja.
SASTOJCI
Priprema:
- Dobro operite krumpire tako da ih izribate četkom ili spužvicom ispod jakog mlaza vode. Možete ih i oguliti, ali tom slučaju neće izgledati tako atraktivno.
- Krumpire je potrebno narezati u "harmonika" stilu pri čemu pazite da ih ne prorežete do kraja. U tome će vam pomoći dvije drvene kuhače između kojih položite krumpir i režite. Krumpir zarežite na šnite debljine do 5 milimetara.
- Između svakih nekoliko šnita umetnite malo maslaca i tako pripremljen krumpir stavite u pećnicu na 200 stupnjeva da se peče minimalno 60 minuta.
- Nakon što je krumpir pečen izvadite ga van i pustite kratko da se ohladi kako biste ga mogli napuniti ostalim sastojcima. Sada ponovno između svake 2-3 šnite stavite tanko narezanu slaninu i šnite cheddar ili nekog drugog sira. Ponovite postupak sa svim krumpirima. Krumpire možete malo začiniti solju i paprom.
- Krumpire vratiti u pećnicu i pecite ih 5 do 10 minuta, odnosno dok se sir nije otopio.
- Pečene krumpire poslužite tako da na njih stavite malo kiselog vrhnja, a možete ih posuti sitno sjeckanim češnjakom, sjeckanim mladim lukom i s puno pržene slanine.