S prvim danima zime, instinktivno se okrećemo tradicionalnim jelima na žlicu.
Takav je i ječam, kojeg najčešće jedemo kao “grah i ričet”, no odličan je i u raznim drugim kombinacijama.
SASTOJCI
Priprema:
- Prsne vrške dobro operite i stavite ih kuhati u hladnu vodu. Nakon što zakuhaju, kuhajte 20-ak minuta.
- Za to vrijeme očistite povrće. Luk i lišće peršina i celera sitno nasjeckajte, mrkve i celer narežite na manje kockice, krumpire na kocke bridova otprilike 1,5-2 cm. Za kuhanje odaberite oveći lonac.
- Na masnoći zažutite luk, pa dodajte i sve drugo povrće, osim krumpira.
- Ječam kratko isperite pod hladnom vodom. Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite i dodajte povrću pa kratko popržite. Umiješajte i kratko pržite i ječam i kocke krumpira. Posolite i popaprite pa zalijte s 2 l vode. Dodajte 2 lovorova lista i zrna pimenta. Da biste piment kasnije lakše izvadili, zrna možete svezati u komadić gaze ili staviti u “jaje” za čaj pa objesiti na stranicu lonca.
- Prsne vrške koji su kuhali 20-ak minuta izvadite i razdvojite po rebrima na manje komade. Dodajte i njih u lonac s ječmom i povrćem.
- Nakon što sve zakuha, kuhajte na laganoj vatri sve dok ječam potpuno omekša i varivo se zgusne. Po potrebi, tijekom kuhanja, ako se jelo prerano zgusne a ječam i povrće još nisu mekani, dodajte još vode.
- Ne trebate dodavati zapršku jer će ječam i krumpiri dovoljno zgusnuti jelo.