Ječam s dimljenim prsnim vršcima

2022

Sastojci

  • 800 g dimljenih prsnih vršaka
  • 200 g ječma
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 3-4 srednje velike mrkve
  • ¼ srednje velike glavice celera
  • list peršina i celera
  • 5-6 srednje velikih krumpira
  • svinjska mast ili ulje
  • sol, papar
  • list lovora
  • 10 zrna pimenta
  • voda
7 Siječanj 2022, Komentari: Komentari isključeni za Ječam s dimljenim prsnim vršcima

Ječam s korjenastim povrćem i suhim mesom još jedan je klasik zimske kuhinje.

S prvim danima zime, instinktivno se okrećemo tradicionalnim jelima na žlicu.

Takav je i ječam, kojeg najčešće jedemo kao “grah i ričet”, no odličan je i u raznim drugim kombinacijama.

jecam-sa-suhim-rebrima-02

Priprema:

Prsne vrške dobro operite i stavite ih kuhati u hladnu vodu. Nakon što zakuhaju, kuhajte 20-ak minuta.

Za to vrijeme očistite povrće. Luk i lišće peršina i celera sitno nasjeckajte, mrkve i celer narežite na manje kockice, krumpire na kocke bridova otprilike 1,5-2 cm. Za kuhanje odaberite oveći lonac.

Na masnoći zažutite luk, pa dodajte i sve drugo povrće, osim krumpira.

Ječam kratko isperite pod hladnom vodom. Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite i dodajte povrću pa kratko popržite. Umiješajte i kratko pržite i ječam i kocke krumpira. Posolite i popaprite pa zalijte s 2 l vode.

Dodajte 2 lovorova lista i zrna pimenta. Da biste piment kasnije lakše izvadili, zrna možete svezati u komadić gaze ili staviti u “jaje” za čaj pa objesiti na stranicu lonca.

Prsne vrške koji su kuhali 20-ak minuta izvadite i razdvojite po rebrima na manje komade. Dodajte i njih u lonac s ječmom i povrćem.

Nakon što sve zakuha, kuhajte na laganoj vatri sve dok ječam potpuno omekša i varivo se zgusne. Po potrebi, tijekom kuhanja, ako se jelo prerano zgusne a ječam i povrće još nisu mekani, dodajte još vode.

Ne trebate dodavati zapršku jer će ječam i krumpiri dovoljno zgusnuti jelo.

Vezani članci