×
×
Jetrica u umaku od luka s pireom od bijelog graha
Recepti

Jetrica u umaku od luka s pireom od bijelog graha

Mekana i ukusna jetrica pripremljena u umaku od luka odlično će se slagati s pireom od bijelog graha.

Iznutrice su nešto kod čega i neki od najzagriženijih mesoljubaca ponekad ustuknu. Ovaj put pripremila sam ih u umaku od luka i slanine. Slatkasti tek ovog umaka, odlično se slaže s prženim jetricama, stoga ih svakako isprobajte.

Uz ovako pripremljena jetrica poslužite fini kremasti pire krumpir i nećete pogriješiti, a ako ste raspoloženi za mali odmak od klasike, napravite pire od bijelog graha.  

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
1 sat
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Jetrica

Priprema:

  1. Jetricu očistite i narežite na kriške debele otprilike jedan centimetar, nikako deblje. Slaninu narežite na kockice ili tanke rezance i stavite na tavu uz dodatak malo ulja i svinjske masti da se hrskavo zapeče i mast otopi. Luk očistite, prepolovite, a zatim narežite na vrlo tanke šnite.
  2. Dodajte slaninu i pržite ju miješajući na laganoj vatri dok luk potpuno ne omekša i počne se karamelizirati. Zatim dodajte dva češnja češnjaka narezana na tanke kolute i dvije do tri grančice timijana. Zalijte konjakom ili vinjakom, promiješajte i pričekajte da zakuha i ispari do pola. Zatim, ulijte temeljac, smanjite vatru i kuhajte idućih 15-20 minuta dok se umak ne reducira na 2⁄3 tekućine, a potom ostavite na vrlo laganoj vatri.
  3. Kada je gotov, pripremite pire. Na malo ulja ili masti popržite tanko narezan češnjak, dodajte ocijeđen grah iz konzerve i dvije do tri žlice temeljca. Sve promiješajte kako bi se grah dobro zagrijao, a zatim ga zdrobite u pire i ostavite na toplom.
  4.  U vrećici za zamrzavanje pomiješajte sol, papar i brašno, pa u tu mješavinu ubacite dobro posušene odreske jetrica. Na dobro ugrijanu tavu dodajte ulje ili mast i pržite jetrica po minutu sa svake strane. Gotova jetrica izvadite iz tave i premjestite u posudu s umakom. Sve zajedno još kratko kuhajte, ali ne duže od jedne do dvije minute i servirajte ih s pireom od krumpira ili graha i s umakom po želji.