Juneći rep jedan je od omiljenih sporo kuhanih komada, najčešće rezerviran za pripremu neradnim danima. No, uz malu pomoć ekspres lonca možete uštedjeti doslovno sate, odnosno poslužiti sočno i mekano meso za manje od sat vremena.
Dok se meso kuha, pripremite i prilog – njoki zapečeni na maslacu s listićima kadulje podignut će uobičajenu pratnju od krumpirovog tijesta na novu razinu.
SASTOJCI
Priprema:
- Juneći rep narežite na komade. Svaki komad povežite kuhinjskom špagom. Mrkvu, celer i luk očistite i sitno nasjeckajte, režnjeve češnjaka nagnječite.
- Nauljite dno ekspres lonca i prvo dodajte komade repa te ih zapecite sa svih strana. Potom izvadite meso na tanjur pa dodajte u lonac usitnjeno povrće i zapržite ga.
- Izvadite meso pa dodajte usitnjeno povrće. Zapecite povrće pa ulijte sjeckanu rajčicu, goveđi temeljac i crno vino. Posolite, popaprite i ubacite lovorov list. Potom zatvorite ekspres lonac i kuhajte 30-40 minuta.
- Dok se meso kuha, skuhajte njoke u slanoj vodi. Potom ih ocijedite, a u tavi zagrijte maslac te na njemu zapecite listove kadulje i njoke, tako da uhvate smeđu boju.
- Kad je meso gotovo, izvadite ga iz lonca i skinite kuhinjsku špagu. Prema želji, umak još možete reducirati u otvorenom loncu.
- Juneći rep poslužite uz zapečene njoke, prelijte umakom te pospite ribanim parmezanom.