×
×
Juneći rep sa zapečenim njokima i umakom
Recepti

Juneći rep sa zapečenim njokima i umakom

Juneći rep u manje od sat vremena? Nemojte se “tlačiti” dugom pripremom, već pustite tlak u ekspres loncu da odradi posao.

Juneći rep jedan je od omiljenih sporo kuhanih komada, najčešće rezerviran za pripremu neradnim danima. No, uz malu pomoć ekspres lonca možete uštedjeti doslovno sate, odnosno poslužiti sočno i mekano meso za manje od sat vremena.

Dok se meso kuha, pripremite i prilog – njoki zapečeni na maslacu s listićima kadulje podignut će uobičajenu pratnju od krumpirovog tijesta na novu razinu.

 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći rep

Priprema:

  1. Juneći rep narežite na komade. Svaki komad povežite kuhinjskom špagom. Mrkvu, celer i luk očistite i sitno nasjeckajte, režnjeve češnjaka nagnječite.
  2. Nauljite dno ekspres lonca i prvo dodajte komade repa te ih zapecite sa svih strana. Potom izvadite meso na tanjur pa dodajte u lonac usitnjeno povrće i zapržite ga.
  3. Izvadite meso pa dodajte usitnjeno povrće. Zapecite povrće pa ulijte sjeckanu rajčicu, goveđi temeljac i crno vino. Posolite, popaprite i ubacite lovorov list. Potom zatvorite ekspres lonac i kuhajte 30-40 minuta.
  4. Dok se meso kuha, skuhajte njoke u slanoj vodi. Potom ih ocijedite, a u tavi zagrijte maslac te na njemu zapecite listove kadulje i njoke, tako da uhvate smeđu boju. 
  5. Kad je meso gotovo, izvadite ga iz lonca i skinite kuhinjsku špagu. Prema želji, umak još možete reducirati u otvorenom loncu.
  6. Juneći rep poslužite uz zapečene njoke, prelijte umakom te pospite ribanim parmezanom.