Recept za ovo jelo iz susjedstva (BiH, Srbija, Makedonija) je poprilično jednostavno. Malo ribaj, malo miješaj, ubaci sve u pećnicu, napravi umak, zapeci i gotovo!
Što su zapravo đulbastije? Mislim da bi ih bilo najjednostavnije opisati kao faširance s ribanim krumpirom. Jednostavno za pripremiti, jako izdašno i ukusno jelo.
SASTOJCI
BEŠAMEL UMAK:
DODATNO:
Priprema:
- Krumpir ogulite i naribajte te ga dodajte mesu sa sitno sjeckanim lukom, protisnutim češnjakom i ostalim sastojcima s popisa. Rukom dobro izmiješajte smjesu kako bi se sve dobro povezalo.
- U većini recepata se koristi brašno, ali ja radije koristim krušne mrvice no to je stvar osobnog izbora. Od smjese napravite 8 podjednakih kugli koje lagano spljoštite u faširance te ih složite u nauljenu posudu za pečenje. To je opet moja mala promjena u odnosu na originalni recept jer bi se đulbastije trebale zapeći na tavi na ulju kako bi dobile onu lijepu smeđu boju. Pećnica će odraditi taj zadatak jednako uspješno, ali uz puno manje ulja. Pecite ih tako nekih 15-ak minuta u zagrijanoj pećnici na 220 °C.
- Dok se faširanci peku, napravite bešamel umak. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte kako bi se sve povezalo. Dodajte zagrijano mlijeko uz stalno miješanje kako bi “razbili” eventualne grudice brašna.
- Na samom kraju dodajte začine i sir te miješajte dok se ne rastopi. Izvadite posudu za pečenje van, prelijte bešamel preko đulbastija i zapecite sve još 25-30 minuta.
- Meni nije bio potreban prilog kao što je kruh, krumpir, riža pa sam se odlučio na malo kuhanog graška pomiješanog sa sjeckanim mladim lukom.