Kako napraviti vinski gulaš na slavonski način

2019

Sastojci

  • 500 g junetine od buta
  • 500 g svinjetine od buta
  • 4-5 glavica luka (oko 500 g)
  • 3-4 mrkve (200 g)
  • 2 krumpira (100 g)
  • 300 g šampinjona
  • 2 žlice svinjske masti
  • 200 ml pasirane rajčice
  • sol,papar
  • 1 žlica mljevene crvene paprike (slatke)
  • 1 žličica suhog peršina
  • 2 l temeljca ili vode
  • 2 dl crnog vina
  • Po želji:
  • čili papričice
  • mladi luk
19 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Kako napraviti vinski gulaš na slavonski način

Ovaj recept je baš onakav kako ja pamtim (vinski) gulaš kako su ga pripremale moje bake i mama u Slavoniji.

Kad je Slavonija u pitanju i pripremanje jela kao što su gulaši, čobanci, paprikaši i slično, većinom su tu uvijek samo osnovne i jednostavne namirnice. Takav slučaj je i s ovim gulašem. Meso, povrće i začini koje “ima svaka kuća” su uistinu dovoljni za napraviti jelo u kojem ćete uživati i par dana za redom ako napravite malo veću količinu.

Nema tu velike mudrosti za dobiti dobar gulaš, prije bih rekao da je ključ svega nikud ne žuriti nego si uzeti to potrebno vrijeme. Dinstajte luk polako i dugo, dinstajte mrkvu polako i dugo, kuhajte gulaš polako i dugo i svi za stolom će biti sretni i zadovoljni a tanjuri “polizani”.

Ovaj recept je baš onakav kako ja pamtim gulaš kako su ga pripremale moje bake i mama. Nisu možda baš pazile da krumpir bude jednako narezan, ali princip je isti. Nikad se kod nas uz gulaš nije radio dodatan prilog kao štu su razne tjestenine, pire krumpir i palenta. Samo malo domaćeg kruha i krumpira koji je kuhan u gulašu.

vinski-gulas-na-slavonski-detalj

Priprema:

Meso očistite od žilica te ga narežite na manje komadiće, 3×3 cm. Zagrijte jednu žlicu masti u loncu te zapecite meso sa svih strana. Nakon što se meso zapeklo, prebacite ga na tanjur, a u lonac dodajte još jednu žlicu masti te sitno sjeckani luk.

Dinstajte luk na laganoj vatri 10-ak minuta. Luk možete malo posoliti kako bi brže omekšao. Dvije mrkve naribajte na ribež pa dodajte luku i sve dinstajte još 15-ak minuta uz dodavanje malo vode kako vam ne bi zagorilo.

Nakon što se povrće zdinstalo i postalo lagano kašasto, dodajte začine i meso. Podlijte s vinom i dinstajte 10-15 minuta kako bi alkohol ispario. Sada je pravi trenutak za dodati polovicu količine temeljca.

Poklopite posudu i na laganoj vatri kuhajte sat vremena uz povremeno miješanje. Nakon isteka prvog sata dodajte pasiranu rajčicu, krumpir rezan na kockice (1×1 cm) i mrkvu rezanu na tanke kružiće. Podlijte s ostatkom temeljca te kuhajte sve još 45 minuta do sat vremena.

U zadnjih 15-20 minuta dodajte i narezane šampinjone te po potrebi dodatno začinite. Nakon što su se šampinjoni skuhali, ostavite gulaš da se malo prohladi te ga poslužite tako da pospete po vrhu sjeckani mladi luk, narežete malo svježeg kruha i jednostavno uživate u ovim divnim okusima.

Vezani članci