×
×
Kako odrediti je li meso dovoljno pečeno?
Mesne lekcije

Kako odrediti je li meso dovoljno pečeno?

Tri načina pomoću kojih možete pouzdano reći je li meso dovoljno pečeno bez da ga razrežete.

Neovisno o tome koliko puta ste pripremali meso (na roštilju, tavi ili pećnici) sigurno ste pomalo anksiozni u trenutku prije nego ga zarežete nožem. Ne postoji neugodniji osjećaj od vraćanja nedovoljno pečenog komada mesa natrag na roštilj ili tavu, posebice ako ste taj isti komad mesa poslužili gostima.

Iskustvo pomaže, ali u određivanju je li meso dovoljno pečeno, poslužite se pouzdanim pomagalima i/ili trikovima.

Termometar za meso

Riječ je o kuhinjskom pomagalu koje se sastoji se od ‘brojača’ sa šiljkom koji se postavlja u deblje dijelove većih komada mesa kako bi se izmjerila unutarnja temperatura i sa sigurnošću znalo kada je meso pečeno.

Ako pripremate komad mesa koji nije odkošten, pripazite da termometar ne dodiruje kost. Naime, kost provodi toplinu i nećete moći ispravno očitati temperaturu mesa.

termometar_za_meso

Kod ispravnog korištenja termometra za meso, važno je znati minimalne unutarnje temperature mesa.

Govedina, teletina, janjetina i svinjetina (odresci i pečenja):

  • medium rare (crven u sredini): 63 stupnja
  • medium (roza u sredini): 71 stupanj
  • well done (potpuno pečeno): 77 stupnjeva

Mljeveno meso: 71 – 74 stupnja

Riba: 63 stupnja

Perad: 74 stupnja

‘Ubodite’ meso i provjerite sokove

Ova metoda je posebno primjenjiva kod pripreme pilećeg mesa. Ako probadanjem pilećih prsa iscuri proziran sok, to znači da je meso gotovo. Ako je sok ružičaste ili crvenkaste boje, to je znak da meso treba peći još neko vrijeme.

piletina_sok

Nekim se ljudima ne sviđa ova ‘metoda provjere’ jer ne žele riskirati i konzumirati pileće meso koje je pripremljeno ispod 74 stupnja (što se može utvrditi jedino termometrom za meso) ili jednostavno smatraju da sokovi trebaju ostati u mesu kako bi ono bilo sočno.

Provjerite veličinu mesa

Promjena vanjske boje mesa nije dovoljno pouzdan pokazatelj je li je ono uistinu i pečeno, posebice kad govorimo o pripremi mesa na roštilju. Vaš odrezak ili pileća prsa mogu imati savršenu boju s divnim otiscima žice za roštilj, ali iznutra to meso može biti potpuno hladno i sirovo.

meso_peceno

Jedna od stvari na koju možete obratiti pažnju prilikom roštiljanja je veličina mesa. Ako meso ima ‘zlatnu’ ili reš boju, a nije se niti malo smanjilo, to znači da nije dovoljno pečeno. Promjena je suptilna, ali presudna. S druge strane, ako se meso jako skupilo prilikom pripreme, znači da je prepečeno.