Kineska nova godina: Kušajte tradicionalna jela

2016
8 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Kineska nova godina: Kušajte tradicionalna jela

Ako se do sad niste okušali u pripremi jela kineske kuhinje, možda je godina Majmuna odlična prilika da krenete u istraživanje azijskih specijaliteta.

U kineskom kalendaru, 8. veljače je prvi dan Nove godine i slavlja koji traje čak 15 dana te nosi naziv chun jie, odnosno “proljetni festival”. Kineska (lunarna) nova godina traje sve do 27. siječnja 2017., a slavi se i u Hrvatskoj.

Festival je povezan s krajem žetve, kad su se seljaci odmarali od radova u polju. U ta dva tjedna s obiteljima bi slavili dolazak nove godine i poštovali brojne običaje.

Primjerice, prije ulaska u godinu Majmuna trebali ste kupiti novu odjeću (označava novi početak), odjenuti nešto crveno (donosi sreću), očistiti kuću (istjeruje loše duhove) i posluživati hranu u parnim brojevima.

Sretna hrana za uspješnu godinu

Sretnom hranom se podrazumijevaju crvene namirnice (primjerice nar) jer simboliziraju sreću, zelene namirnice poput brokule i graška jer su znak prosperiteta baš kao i naranče te kineski “dumplings”, dugački (nepresječeni) rezanci koji predstavljaju dugovječnost.

Nikako ne jedite piletinu jer bi vam sreća doslovno mogla “odletjeti” u novoj godini.

Godina Majmuna će biti dinamična, spontana i odvažna, puna eksperimentiranja i učenja. Zašto ne biste odmah naučili i probali nešto novo i neobično?

Predlažemo vam nekoliko recepata inspiriranih kineskom kuhinjom.

Gyoza dumplings

kineska-nova-godina-dumplings

Iako je ovo jelo vrlo popularno u Japanu, njegovo podrijetlo treba tražiti u kineskoj kuhinji i vrlo sličnim varijacijama kineskih tjestenina.

Gyoza je tjestenina punjena mljevenim mesom i začinima te potom termički obrađena i poslužena uz jednostavan umak od soja sosa, rižinog octa i čili ulja.

Chow mein sa svinjetinom

kineska-nova-godina-chow-mein

Chow mein tradicionalno je kinesko jelo popularno diljem svijeta. Samo ime jela, doslovno prevedeno, značilo bi “pržena tjestenina”.

Naime, radi se o jelu spravljenom od tradicionalnih kineskih rezanaca koji se prže u woku na visokoj temperaturi. Izvorno se priprema s piletinom, ali se danas koriste sve vrste mesa.

Char siu: Glazirano svinjsko pečenje

kineska-nova-godina-char-siu

Char siu u doslovnom prijevodu znači “vilica/kuka pečenje” što dosta slikovito opisuje tradicionalnu metodu pripreme ovog jela. Dugačke trake začinjene i otkoštenje svinjetine se stavljaju na velike kuke i peku iznad roštilja/otvorene vatre ili u zatvorenoj pećnici.

Riječ je o slatkastom i iznimno mekanom pečenju koje bez poteškoća možete prirpremiti u svojoj pećnici. Bez kuka.

Proljetne rolice s Unagi umakom

kineska-nova-godina-spring-rolls

Proljetne rolice punjene mljevenim mesom i raznim povrćem pravi su način za dočekati proljeće. Poslužite ih s jednostavnim Unagi umakom od soja umaka, rižinog octa i smeđeg šećera.

Vezani članci