U kineskom kalendaru, 8. veljače je prvi dan Nove godine i slavlja koji traje čak 15 dana te nosi naziv chun jie, odnosno “proljetni festival”. Kineska (lunarna) nova godina traje sve do 27. siječnja 2017., a slavi se i u Hrvatskoj.
Festival je povezan s krajem žetve, kad su se seljaci odmarali od radova u polju. U ta dva tjedna s obiteljima bi slavili dolazak nove godine i poštovali brojne običaje.
Primjerice, prije ulaska u godinu Majmuna trebali ste kupiti novu odjeću (označava novi početak), odjenuti nešto crveno (donosi sreću), očistiti kuću (istjeruje loše duhove) i posluživati hranu u parnim brojevima.
Sretna hrana za uspješnu godinu
Sretnom hranom se podrazumijevaju crvene namirnice (primjerice nar) jer simboliziraju sreću, zelene namirnice poput brokule i graška jer su znak prosperiteta baš kao i naranče te kineski “dumplings”, dugački (nepresječeni) rezanci koji predstavljaju dugovječnost.
Nikako ne jedite piletinu jer bi vam sreća doslovno mogla “odletjeti” u novoj godini.
Godina Majmuna će biti dinamična, spontana i odvažna, puna eksperimentiranja i učenja. Zašto ne biste odmah naučili i probali nešto novo i neobično?
Predlažemo vam nekoliko recepata inspiriranih kineskom kuhinjom.
Gyoza dumplings
Iako je ovo jelo vrlo popularno u Japanu, njegovo podrijetlo treba tražiti u kineskoj kuhinji i vrlo sličnim varijacijama kineskih tjestenina.
Gyoza je tjestenina punjena mljevenim mesom i začinima te potom termički obrađena i poslužena uz jednostavan umak od soja sosa, rižinog octa i čili ulja.
Chow mein sa svinjetinom
Chow mein tradicionalno je kinesko jelo popularno diljem svijeta. Samo ime jela, doslovno prevedeno, značilo bi “pržena tjestenina”.
Naime, radi se o jelu spravljenom od tradicionalnih kineskih rezanaca koji se prže u woku na visokoj temperaturi. Izvorno se priprema s piletinom, ali se danas koriste sve vrste mesa.
Proljetne rolice s Unagi umakom
Proljetne rolice punjene mljevenim mesom i raznim povrćem pravi su način za dočekati proljeće. Poslužite ih s jednostavnim Unagi umakom od soja umaka, rižinog octa i smeđeg šećera.