S obzirom na to da sezona bundeva još uvijek traje, odlučila sam pripremiti bundevu na malo drukčiji način. Od butternut tikve napravila sam umak, koji se odlično slaže s njokima, a kranjska kobasica ovom jelu dala je prepoznatljivi okus.
SASTOJCI
Priprema:
- Za izradu pirea od bundeve pećnicu zagrijete na 180-200°C. Tikvu prerežite na pola i položite na papirom obložen pleh. Pecite 30-ak minuta sve dok tikva ne omekša. Ostavite da se kratko ohladi pa sredinu izvadite žlicom i štapnim mikserom ili u multipraktiku pretvorite u pire.
- Na maslinovom ulju pecite kobasice koje ste narezali na ploške debljine 5-7 mm dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Kad su već skoro gotove dodajte protisnuti češnjak i miješajte kratko dok češnjak ne otpusti miris.
- Zatim, dodajte sirove njoke i sve kratko promiješajte pa zalijte temeljcem i vrhnjem za šlag, pričekajte da zakuha, pa na tihoj vatri kuhajte otprilike 5 minuta. Umiješajte pire od bundeve i kuhajte idućih 3-5 minuta. Po želji začinite soli i paprom. Pred serviranje dodajte listiće svježeg timijana.