Krumpir je jedna od najraširenijih namirnica koja nam je dostupna cijele godine, a poznata je njegova važnost u prehrani još od davnina. Povijest je primjer kako se na krumpiru u slučaju nužde može preživjeti. Zasitan, dobar izvor energije i ugljikohidrata, uz žitarice je jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani.
Priprema se na raznolike načine, a ja sam danas pripremila bogatu, kremastu juhu.
Meni je krumpir jedna od najdražih namirnica, koju volim jesti zaista na sve moguće načine. Ovakva juha brzo je i krepko jelo koje ne zahtjeva mnogo vremena. Namirnice za nju vjerojatno gotovo uvijek imate kod kuće, a recept dobro podnosi varijante na temu. Glavne zvijezde su, svakako krumpir i špek.
SASTOJCI
Priprema:
- Na malo masti u loncu popržite sitno nasjeckani špek, dok ne pusti masnoću i postane hrskav. Izvadite ga na tanjur.
- Na tu mast stavite mrkvu narezanu na ploškice i nasjeckani luk. Posolite, popaprite i pustite da se malo popirja. Zatim dodajte krumpir narezan na kockice te zalijte temeljcem. Poklopite i pustite da kuha dok mrkva i krumpir potpuno ne omekšaju.
- Zatim uklonite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Vratite na vatru i dodajte vrhnje za kuhanje, pustite da zakuha.
- Juhu posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite uz preprženi špek.