Krem juha od krumpira sa špekom

2015

Sastojci

  • 6 tankih šnita kuhanog špeka (hamburgera)
  • svinjska mast
  • 1 srednje veliki luk
  • 2 manje mrkve
  • 6 manjih krumpira
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica svježe sjeckanog peršina
  • po želji malo sira za posipanje
13 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Krem juha od krumpira sa špekom

Recept za modernu verziju bakine juhe od krumpira, a čije su glavne zvijezde - krumpir i špek. Brza i bogata juha, izvrsna je za ovo zimsko vrijeme.

Krumpir je jedna od najraširenijih namirnica koja nam je dostupna cijele godine, a poznata je njegova važnost u prehrani još od davnina. Povijest je primjer kako se na krumpiru u slučaju nužde može preživjeti. Zasitan, dobar izvor energije i ugljikohidrata, uz žitarice je jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani.

Priprema se na raznolike načine, a ja sam danas pripremila bogatu, kremastu juhu.

Meni je krumpir jedna od najdražih namirnica, koju volim jesti zaista na sve moguće načine. Ovakva juha brzo je i krepko jelo koje ne zahtjeva mnogo vremena. Namirnice za nju vjerojatno gotovo uvijek imate kod kuće, a recept dobro podnosi varijante na temu. Glavne zvijezde su, svakako krumpir i špek.

krumpir-juha-sa-slaninom-detalj

Podsjeća me pomalo na bakinu juhu od krumpira, koja ipak nije bila kremasta varijanta, pa sam u malo osuvremenila. Zapravo, dva su to različita jela, a ovaj recept u svakom slučaju izvrsna je okrijepa za zimsko vrijeme.

Ono što ‘podigne’ cijelu kombinaciju svakako je špek, a okus možete dodatno obogatiti naribanim sirom po izboru. Juhu možete posipati i preprženim kockicama kruha.

Priprema:

Na malo masti u loncu popržite sitno nasjeckani špek, dok ne pusti masnoću i postane hrskav. Izvadite ga na tanjur.

Na tu mast stavite mrkvu narezanu na ploškice i nasjeckani luk. Posolite, popaprite i pustite da se malo popirja. Zatim dodajte krumpir narezan na malene kockice te zalijte temeljcem. Poklopite i pustite da kuha dok mrkva i krumpir potpuno ne omekšaju.

 

Zatim uklonite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Vratite na vatru i dodajte vrhnje za kuhanje, pustite da zakuha.

Juhu posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite uz preprženi špek.

Vezani članci