×
×
Kus-kus s patlidžanima i mesnim okruglicama
Recepti

Kus-kus s patlidžanima i mesnim okruglicama

Zapečeni patlidžani s harissa pastom, kus-kusom i okruglicama od mljevenog mesa prava su šarena poslastica na tanjuru.

Kus-kus s patlidžanima i mesnim okruglicama, veselo je, šareno jelo,prepuno okusa, koje je savršeno za jesen.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
70 minuta
uteg
BROJ OSOBA
3
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Patlidžan operite, odstranit mu peteljku i narežite ga na prst debele šnite. Poslažite na tanjur ili pladanj i obilato posolite pa ostavite 20-ak minuta da odstoji. Za to vrijeme naribajte jednu manju glavicu ljutike koju posolite i popaprite pa dodajte mljevenom mesu. Dodajte i krušne mrvice i lagano izlupano jaje pa sve sjedinite u smjesu i ostavite da kratko odstoji.
  2. Patlidžane isperite od viška soli i posušite kuhinjskim ubrusom istovremeno ih lagano pritiskujući da izađe suvišna tekućina. Od mesa lagano navlaženim rukama formirajte okruglice veličine većeg lješnjaka. Pomiješajte ajvar s harissom da dobijete pastu. Ugrijte gusanu ili neku drugu tavu s debelim dnom pa dodajte maslinovo ulje. Pržite okruglice tako da se do kraja ispeku i sa svih strana dobiju lijepu zlatnu koricu. Izvadite ih iz tave i držite na toplom.
  3. Ako je u tavi ostalo previše mrvica, odstranite ih kuhinjskim papirom, dodajte novo ulje i pržite patlidžane. Dodajte onoliko kriški patlidžana koliko stane u tavu i pecite dok ne porumene s jedne strane, oko 4-5 minuta. Okrenite ih i popržite i s druge strane. Gornju stranu patlidžana premažite harissa pastom. Preokrenite patlidžane i premažite i drugu stranu. Premjestite zapečene i harissa pastom premazane patlidžane na tanjur.
  4. Dok se patlidžani peku, sitno nasjeckajte preostalu ljutiku. Nakon što se ispekli sve patlidžane, po potrebi dodajte još ulja, smanjite temperaturu pa popržite ljutiku da postane staklasta, nekih 5 minuta. Dodajte protisnuti češnjak i ostale začine (papriku, kumini korijander) i kratko pržite da puste miris. Dodajte kus-kus i pržite 2-3 minute. Dodajte slanutak, tamari soja sos i papar. Promiješajte i zalijte temeljcem.
  5. Pričekajte da zakuha, smanjite vatru i pokriveno kuhajte 8-10 minuta dok kuskus upije svu tekućinu. Otklopite, umiješajte oprani baby špinat i začinsko bilje po ukusu, dodajte mesne okruglice, po vrhu posložite šnite patlidžana i sve pospite poprženih listićima badema ili pinjola. Po želji servirajte sa žlicom ili dvije gustog jogurta.