Kus-kus s patlidžanima i mesnim okruglicama, veselo je, šareno jelo,prepuno okusa, koje je savršeno za jesen.
SASTOJCI
Priprema:
- Patlidžan operite, odstranit mu peteljku i narežite ga na prst debele šnite. Poslažite na tanjur ili pladanj i obilato posolite pa ostavite 20-ak minuta da odstoji. Za to vrijeme naribajte jednu manju glavicu ljutike koju posolite i popaprite pa dodajte mljevenom mesu. Dodajte i krušne mrvice i lagano izlupano jaje pa sve sjedinite u smjesu i ostavite da kratko odstoji.
- Patlidžane isperite od viška soli i posušite kuhinjskim ubrusom istovremeno ih lagano pritiskujući da izađe suvišna tekućina. Od mesa lagano navlaženim rukama formirajte okruglice veličine većeg lješnjaka. Pomiješajte ajvar s harissom da dobijete pastu. Ugrijte gusanu ili neku drugu tavu s debelim dnom pa dodajte maslinovo ulje. Pržite okruglice tako da se do kraja ispeku i sa svih strana dobiju lijepu zlatnu koricu. Izvadite ih iz tave i držite na toplom.
- Ako je u tavi ostalo previše mrvica, odstranite ih kuhinjskim papirom, dodajte novo ulje i pržite patlidžane. Dodajte onoliko kriški patlidžana koliko stane u tavu i pecite dok ne porumene s jedne strane, oko 4-5 minuta. Okrenite ih i popržite i s druge strane. Gornju stranu patlidžana premažite harissa pastom. Preokrenite patlidžane i premažite i drugu stranu. Premjestite zapečene i harissa pastom premazane patlidžane na tanjur.
- Dok se patlidžani peku, sitno nasjeckajte preostalu ljutiku. Nakon što se ispekli sve patlidžane, po potrebi dodajte još ulja, smanjite temperaturu pa popržite ljutiku da postane staklasta, nekih 5 minuta. Dodajte protisnuti češnjak i ostale začine (papriku, kumini korijander) i kratko pržite da puste miris. Dodajte kus-kus i pržite 2-3 minute. Dodajte slanutak, tamari soja sos i papar. Promiješajte i zalijte temeljcem.
- Pričekajte da zakuha, smanjite vatru i pokriveno kuhajte 8-10 minuta dok kuskus upije svu tekućinu. Otklopite, umiješajte oprani baby špinat i začinsko bilje po ukusu, dodajte mesne okruglice, po vrhu posložite šnite patlidžana i sve pospite poprženih listićima badema ili pinjola. Po želji servirajte sa žlicom ili dvije gustog jogurta.