Ako su vam dosadile klasične lazanje s mljevenim mesom, evo ideje za lazanje na malo drugačiji način. Sve što vam treba za ovaj recept je oko pola kilograma kobasica za pečenje ili grill koje ćete istisnuti iz crijeva i dobro popeći na tavi pa zaliti s malo finog suhog vina, vrećica svježeg špinata i sir. I naravno, svježe pripremljeni bešamel umak. Ove lazanje možete dodatno obogatiti i kockicama slanine, kao i gljivama. S čim god ih radili, nemojte ih rezati čim ih izvadite iz pećnice, već ih pustite da se ohlade barem 15-20 minuta kako biste ih mogli lijepo na rezati.
SASTOJCI
Za bešamel:
Priprema:
-
Prvo napravite bešamel umak tako što ćete u posudi otopiti maslac, dodati brašno i malo ga popržiti. Zatim skinite s vatre i dodajte mlijeko stalno miješajući kako se ne bi napravile grudice. Posolite, popaprite i dodajte malo ribanog muškatnog oraščića pa kuhajte dok se umak ne zgusti. Ako je bešamel pregust, dodajte još malo mlijeka, poklopite i pustite da se hladi.
-
Špinat operite i ocijedite, blanširajte ga oko pet minuta, potom ga ocijedite, ohladite i usitnite nožem. Kobasice istisnite iz crijeva i grubo ih usitnite nožem. Zagrijte tavu i pecite ih osam do deset minuta, potom podlijte vinom i kuhajte dok tekućina ne ispari. Dodajte usitnjeni špinat, promiješajte i lagano ohladite.
-
Posudu za pečenje premažite s par žlica bešamela pa pokrijte dno tijestom za lazanje i nanesite par žlica nadjeva od kobasica i špinata, zatim prelijte dijelom bešamela, dodajte natrganu i dobro ocijeđenu mozzarellu i pospite s par žlica ribanog Grana Padana. Složite novi sloj tijesta pa ponovite postupak i završite sa slojem tijesta preko kojeg nanesite ostatak bešamela, pospite ostatkom Grana Padana.
-
Zatim stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) ili 200°C (tradicionalno pečenje) i pecite 30 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, ohladite barem 15-20 minuta pa narežite na veće komade i poslužite.