×
×
Kako napraviti domaće lepinje za ćevape
Recepti

Kako napraviti domaće lepinje za ćevape

U ćevapima u somunu ili lepinji, nema sumnje, svi uživamo. Iako je meso i priprema ćevapa ključna, složit ćete se, bodove za ukupni dojam donose upravo lepinje!

Nema ljubitelja mesa koji ne voli pojesti dobre ćevape. Nije bitno jedete li uz njih samo luk, ili luk i kajmak, ili možda samo ajvar. To je sve stvar osobnog ukusa i nemojte se dati smesti ako vas netko uvjerava da ih morate jesti ovako ili onako.

Ono sa čime će se složiti svi ljubitelji ćevapa je da je, osim kvalitetnih ćevapa, važna ukusna, mekana i spužvasta lepinja. Upravo lepinja čini pola gušta u jedenju ćevapa.

Godinama sam tražio recept za savršenu lepinju ili somun. Neki je rade s mlijekom, drugi s hladnom vodom, treći tvrde da je trik u vatri i pećima na drva.

Ne želim ulaziti u diskusije tko je u pravu i čiji je način pripreme lepinja najbolji jer se tu radi o nijansama. Isprobavajući nekoliko recepata za lepinje, došao sam do važnog zaključka – kako god radili domaće lepinje, bit će dobre sve dok je omjer tekućine u odnosu na brašno veći nego za standardna tijesta te dok je temperatura pečenja viša.

Zato ću vam pokazati kako vrlo jednostavno i uz minimalan trud možete kod kuće napraviti lepinju za koju vam nitko neće vjerovati da nije kupljena.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći ćevapi

    DODATNO:

Priprema:

  1. U dubokoj plastičnoj posudi pomiješajte oštro brašno, dva prstohvata soli i rukama natrgani svježi kvasac. Kvasac nije potrebno prethodno aktivirati, ali ćemo cijeli proces dizanja tijesta ipak malo ubrzati dodavanjem mlake umjesto hladne vode. Ako koristite hladnu vodu ostavite tijesto da se duže diže i dobit ćete isti rezultat.
  2. Brašnu postupno dodajte 350 ml mlake vode te ga kuhačom umijesite u vlažno tijesto. Možete ga mijesiti i rukama, ali kako je tijesto dosta vlažno i ljepljivo, lakše će vam biti s kuhačom. Nastavite ga mijesiti ili “klopati” kuhačom oko 6-7 minuta prije nego ga ostavite na toplom da se diže 60 minuta i dok ne dobije barem duplo na volumenu (što više to bolje).
  3. Količina vode koja se dodaje je najbitniji faktor (iz osobnog iskustva) za spužvaste, napuhnute lepinje. Ako napravite isti recept sa samo 50 ml manje vode, neće ispasti isto i lepinje će više ličiti na pogaču. Zato malo pretrpite teže rukovanje ljepljivim tijestom i bit ćete zadovoljni konačnim rezultatom.
  4. Kad se tijesto dignulo (nakon sat vremena),  istresite ga na obilato pobrašnjenu površinu i podijelite oštrim nožem ili rukama na četiri jednaka dijela. Kratko izradite komade tijesta u kugle, ali pazite da ih previše ne razradite. Svaku kuglu tijesta stisnite dlanom te je prstima s krajeva razvucite u željenu veličinu i oblik. Tijesto u sredini ne dirajte jer želite da vam se tu lepinja najviše napuhne.
  5. Kod izrade lepinja koristite puno brašna jer će vam se u suprotnom lijepiti za radnu površinu i ruke. Gotove lepinje odložite na papir za pečenje i ostavite da se dižu dodatnih 30 do 45 minuta. Neposredno prije pečenja ih lagano zarežite nožem po dijagonali kako bi dobile svoj specifičan uzorak.
  6. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu, zajedno s protvanom na kojem želite peći lepinje. Kada je pećnica vruća, izvadite protvan, stavite na njega papir za pečenje s lepinjama pa ih stavite peći u pećnicu. Ovisno o maksimalnoj temperaturi koju vaša pećnica može doseći, lepinje će biti gotove za 7-15 minuta, ili dok ne vidite da su lagano počele dobivati boju na površini. Prije stavljanja u pećnicu lepinje možete premazati vodom ili mješavinom ulja i vode.
  7. Kada su lepinje gotove, izvadite ih iz pećnice i prekrijte s krpom, te spremite za kasniju upotrebu. Ćevape ispecite na grill tavi ili roštilju. Prije nego su potpuno pečeni, razrežite lepinje pa ih stavite preko ćevapa koji se peku kako bi se lepinje malo zagrijale i upile masnoću koja im daje sočnost.
  8. Vruće ćevape poslužite u domaćoj lepinji, uz priloge po želji.