×
×
Ljetna salata s komadićima junetine
Recepti

Ljetna salata s komadićima junetine

Ova salata je odličan izbor za ljetnu večeru. Odrezak od junećeg buta ispecite na grill tavi ili na roštilju pa ga ispečenog narežite na komadiće koji će ostati sočni.

Na našem se obiteljskom stolu često znala naći salata od govedine, koja bi se pripremala za večeru kad bi od ručka ostalo kuhanog mesa. Ta salata mi je ostala jedna od najdražih mesnih salata, vjerojatno zato što me podsjeća na djetinjstvo. Ovaj recept napravljen je na istu temu, ali s malenim odmakom od onoga što smo navikli zvati klasikom.

Ovakva salata odličan je izbor za ljetnu večeru. Koristila sam odrezak od junećeg buta, kojeg preporučam da ispečete na tavi u komadu pa naknadno narežete na komadiće. Ja sam ga rezala na tanke štapiće, oblik ostavljam vama na izbor.

Ako meso narežete prije pečenja, komadići će se prilikom termičke obrade “stisnuti” i izgubiti oblik. Još je bolja opcija roštilj, ako vam je pri ruci – odrezak ispecite tek nekoliko minuta s obje strane, pripazite da ga ne prepečete.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
20 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

Priprema:

  1. Meso posolite i popaprite pa ispecite u komadu na (grill) tavi ili roštilju. Pečenu pustite da odstoji 5 minuta pa narežite na trakice.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte oprano povrće koje ste narezali na veličinu zalogaja. Poigrajte se s kombinacijom povrća. Ja sam koristila miješanu salatu: radič, cikoriju i endiviju. Uz to odlično prijaju sezonski svježi krastavci, mini cherry rajčice i mladi luk. Možete koristiti i papriku, češnjak, rotkvice, mrkvu.
  3. Salatu dodatno obogatite proteinima - dodajte kuhana jaja koja ste narezali na četvrtine te na kraju meso. Promiješajte pa prelijte maslinovim uljem i posipajte solju i paprom. Po želji možete pripremiti i preljev (limunov sok, ulje, sol, čili u prahu).
  4. Salatu ostavite da se ohladi prije posluživanja.