Medaljoni omotani slaninom s umakom od hrena

2020

Sastojci

  • 800 g junećeg bifteka
  • 150 g slanine
  • sol, papar
  • ZA UMAK:
  • 100 g svježeg hrena
  • 200 g grčkog jogurta
  • 50 g jabuke (granny smith)
  • sol, papar
  • PRILOG:
  • 200 g prokulica
  • 200 g batata
  • 200 g muškatne buče
  • 200 g cikle
  • 200 g mrkve
  • 200 g šampinjona
  • sol, papar
  • timijan
  • 2 žlice svinjske masti (maslaca ili ulja)
6 Siječanj 2020, Komentari: Komentari isključeni za Medaljoni omotani slaninom s umakom od hrena

Mekani juneći medaljoni omotani slaninom, pečeno povrće i umak od hrena za "pročistit sinuse" - sve što vam treba za nezaboravan ručak.

Juneći biftek poznat je kao najdelikatniji, odnosno najmekši, ali i najskuplji komad junetine. Međutim, uz malo planiranja, cijeli biftek možete bez problema podijeliti na 2 do 3 obroka.

Za ovaj recept sam koristio rep bifteka. Uz popriličnu količinu pečenog povrća i jedan jako zanimljiv umak od svježeg hrena dobio sam jelo koje je bez problema zasitilo četvero ljudi.

Umak je, ako smijem reći, najbolji umak od hrena koji sam ikad probao. Taman žestok da “pročistit sinuse”, a opet dovoljno blag da nema potrebe za zastajkivanjem i dubokim udisanjem zraka dok ga se jede.

Kiselkasta jabuka u kombinaciji s jogurtom grčkog tipa se pokazala kao idealna kombinacija.

medaljoni-omotani-slaninom-s-umakom-od-hrena-02

Priprema:

Povrće ogulite i operite te narežite na komade veličine 3×3 cm. Nekoliko mrkvi možete ostaviti i cijele. Začinite te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30-45 minuta, ovisi koliko volite da povrće “osjetite pod zubom”.

Biftek očistite od eventualnih žilica i masnoće te narežite na medaljone debljine 2-3 centimetra. Veće komade smanjite na veličinu malo većeg zalogaja.

Začinite sa solju i paprom te omotajte trakicama slanine. Učvrstite pomoću čačkalice kako se slanina ne bi odmotala za vrijeme pečenja. Pecite na jako zagrijanoj tavi.

Pečenje započnite tako da najprije pečete stranu sa slaninom, okrenite svaku minutu kako bi se medaljoni jednako ispekli sa svih strana. Završite medaljone tako da ih pečete još minutu i pol sa obje strane gdje je meso. Ostavite meso da odmori 4-5 minuta dok pripremite umak od hrena.

Hren ogulite i naribajte na sitni ribež. Dodajte grčki jogurt i začine te naribanu jabuku. Kušajte te po želji dodatno začinite. Umak možete držati u hladnjaku 3-4 dana, ali vjerujte da je tako dobar da se to neće dogoditi.

Vezani članci