Mesne okruglice u umaku od rajčica s mozzarellom

2019

Sastojci

  • Za 25 mesnih okruglica:
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 150 g suhe žemlje ili kruha
  • 1 jaje
  • 2 ljutike
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žličice senfa
  • 1 žličica slatke dimljene paprike
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 2 prstohvata soli
  • svježe mljeveni papar
  • Za umak od rajčica:
  • 400 g konzervirane sjeckane ili pasirane rajčice (ili 5 zrelih rajčica u sezoni)
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 4-5 listova svježeg bosiljka
  • prstohvat soli
  • malo čili pahuljica (po želji)
  • Dodatno:
  • 200 g mini mozzarelle (ili 2 klasične mozzarelle)
  • 2-3 grančice svježeg timijana
29 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Mesne okruglice u umaku od rajčica s mozzarellom

Ove su aromatične i sočne mesne okruglice pun pogodak, sigurna sam da će se svidjeti i odraslima, i djeci jer osim što odlično izgledaju, osvajaju na prvi zalogaj.

Kad je njihov sastav u pitanju, one su nešto između svima dobro poznatih ćufti i obožavanih faširanaca. Za njih vam ne treba puno vremena, možete ih ispeći i dan prije pa ih samo sutradan brzinski prokuhati u umaku i zapeći u pećnici.

Poseban im štih daju fini začini od kojih ću izdvojiti dimljenu slatku papriku i kumin, umjesto luka dodana je sitno sjeckana ljutika, a sočnost duguju u vodi namočenoj žemlji.

Umak od rajčica možete prilagođavati sezoni, točnije, kad su rajčice u sezoni skuhajte ga od finih, zrelih rajčica ili skuhajte aromatičnu šalšu, dok van sezone koristite konzerviranu ili pasiranu rajčicu.

I nikako ne zaboravite mozzarellu! Jer fino otopljenoj, zapečenoj mozzarelli nitko nikada nije rekao ne.

Mesne okruglice u umaku od rajčica poslužite za ručak uz kuhanu palentu ili pire krumpir i zdjelu svježe, sezonske salate, a možete ih poslužiti i kao toplo predjelo servirane na tostiranom kruhu.

Ja sam za ove mesne okruglice koristila miješano mljeveno meso, a vi možete koristiti ono koje najviše volite bilo da se radi o čistoj junetini, puretini ili čak janjetini.

mesne-okruglice-u-umaku-od-rajcice-02

Priprema:

Najprije napravite mesne okruglice. Žemlju narežite na veće komade pa prelijte vodom tako da su svi dijelovi žemlje prekriveni vodom. Pustite da se dobro namoče.

Sitno nasjeckajte ljutiku. Meso prebacite u dublju zdjelu pa dodajte sitno sjeckanu ljutiku, senf, dimljenu papriku, kumin, sol, papar, maslinovo ulje, dobro iscijeđenu žemlju i jaje.

Rukama dobro izmiješajte sve sastojke pa formirajte okruglice veličine marelice (oko 35 g težine).

Zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje pa dodajte dio po dio mesnih okruglica i ispržite ih do zlatne boje (oko 10-12 minuta). Ispržene okruglice odlažite na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusima kako bi se ocijedio višak masnoće.

U drugoj tavi ili posudi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite češnjak koji ste prerezali po pola. Dodajte čili pahuljice i sjeckanu ili pasiranu rajčicu.

Kuhajte 10-ak minuta na srednje jakoj vatri da se tekućina iz rajčice malo reducira. Dodajte sol i natrgane listove bosiljka te nastavite kuhati dodatnih 5 minuta.

U posudu za pečenje stavite par žlica pripremljenog umaka, složite ispržene mesne okruglice pa zalijte umakom. Na svaku mesnu okruglicu stavite polovicu mini mozzarelle ili komadić klasične mozzarelle.

Pospite svježim timijanom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C i pecite oko 25-30 minuta.

Izvadite iz pećnice i poslužite uz omiljeni prilog i salatu.

Vezani članci