×
×
Mesne okruglice u umaku od rajčica s mozzarellom
Recepti

Mesne okruglice u umaku od rajčica s mozzarellom

Ove su aromatične i sočne mesne okruglice pun pogodak, sigurna sam da će se svidjeti i odraslima, i djeci jer osim što odlično izgledaju, osvajaju na prvi zalogaj.

Kad je njihov sastav u pitanju, one su nešto između svima dobro poznatih ćufti i obožavanih faširanaca. Za njih vam ne treba puno vremena, možete ih ispeći i dan prije pa ih samo sutradan brzinski prokuhati u umaku i zapeći u pećnici.

Poseban im štih daju fini začini od kojih ću izdvojiti dimljenu slatku papriku i kumin, umjesto luka dodana je sitno sjeckana ljutika, a sočnost duguju u vodi namočenoj žemlji.

Umak od rajčica možete prilagođavati sezoni, točnije, kad su rajčice u sezoni skuhajte ga od finih, zrelih rajčica ili skuhajte aromatičnu šalšu, dok van sezone koristite konzerviranu ili pasiranu rajčicu.

I nikako ne zaboravite mozzarellu! Jer fino otopljenoj, zapečenoj mozzarelli nitko nikada nije rekao ne.

Mesne okruglice u umaku od rajčica poslužite za ručak uz kuhanu palentu ili pire krumpir i zdjelu svježe, sezonske salate, a možete ih poslužiti i kao toplo predjelo servirane na tostiranom kruhu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

    ZA MESNE OKRUGLICE (oko 25 kom.):

    ZA UMAK OD RAJČICA:

    DODATNO:

Priprema:

  1. Najprije napravite mesne okruglice. Žemlju narežite na veće komade pa prelijte vodom tako da su svi dijelovi žemlje prekriveni vodom. Pustite da se dobro namoče. Sitno nasjeckajte ljutiku. Meso prebacite u dublju zdjelu pa dodajte sitno sjeckanu ljutiku, senf, dimljenu papriku, kumin, sol, papar, maslinovo ulje, dobro iscijeđenu žemlju i jaje.
  2. Rukama dobro izmiješajte sve sastojke pa formirajte okruglice veličine marelice (oko 35 g težine).
  3. Zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje pa dodajte dio po dio mesnih okruglica i ispržite ih do zlatne boje (oko 10-12 minuta). Ispržene okruglice odlažite na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusima kako bi se ocijedio višak masnoće.
  4. U drugoj tavi ili posudi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite češnjak koji ste prerezali po pola. Dodajte čili pahuljice i sjeckanu ili pasiranu rajčicu.
  5. Kuhajte 10-ak minuta na srednje jakoj vatri da se tekućina iz rajčice malo reducira. Dodajte sol i natrgane listove bosiljka te nastavite kuhati dodatnih 5 minuta.
  6. U posudu za pečenje stavite par žlica pripremljenog umaka, složite ispržene mesne okruglice pa zalijte umakom. Na svaku mesnu okruglicu stavite polovicu mini mozzarelle ili komadić klasične mozzarelle.
  7. Pospite svježim timijanom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite oko 25-30 minuta.
  8. Izvadite iz pećnice i poslužite uz omiljeni prilog i salatu.