Kad je njihov sastav u pitanju, one su nešto između svima dobro poznatih ćufti i obožavanih faširanaca. Za njih vam ne treba puno vremena, možete ih ispeći i dan prije pa ih samo sutradan brzinski prokuhati u umaku i zapeći u pećnici.
Poseban im štih daju fini začini od kojih ću izdvojiti dimljenu slatku papriku i kumin, umjesto luka dodana je sitno sjeckana ljutika, a sočnost duguju u vodi namočenoj žemlji.
Umak od rajčica možete prilagođavati sezoni, točnije, kad su rajčice u sezoni skuhajte ga od finih, zrelih rajčica ili skuhajte aromatičnu šalšu, dok van sezone koristite konzerviranu ili pasiranu rajčicu.
I nikako ne zaboravite mozzarellu! Jer fino otopljenoj, zapečenoj mozzarelli nitko nikada nije rekao ne.
Mesne okruglice u umaku od rajčica poslužite za ručak uz kuhanu palentu ili pire krumpir i zdjelu svježe, sezonske salate, a možete ih poslužiti i kao toplo predjelo servirane na tostiranom kruhu.
SASTOJCI
ZA MESNE OKRUGLICE (oko 25 kom.):
ZA UMAK OD RAJČICA:
DODATNO:
Priprema:
- Najprije napravite mesne okruglice. Žemlju narežite na veće komade pa prelijte vodom tako da su svi dijelovi žemlje prekriveni vodom. Pustite da se dobro namoče. Sitno nasjeckajte ljutiku. Meso prebacite u dublju zdjelu pa dodajte sitno sjeckanu ljutiku, senf, dimljenu papriku, kumin, sol, papar, maslinovo ulje, dobro iscijeđenu žemlju i jaje.
- Rukama dobro izmiješajte sve sastojke pa formirajte okruglice veličine marelice (oko 35 g težine).
- Zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje pa dodajte dio po dio mesnih okruglica i ispržite ih do zlatne boje (oko 10-12 minuta). Ispržene okruglice odlažite na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusima kako bi se ocijedio višak masnoće.
- U drugoj tavi ili posudi na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite češnjak koji ste prerezali po pola. Dodajte čili pahuljice i sjeckanu ili pasiranu rajčicu.
- Kuhajte 10-ak minuta na srednje jakoj vatri da se tekućina iz rajčice malo reducira. Dodajte sol i natrgane listove bosiljka te nastavite kuhati dodatnih 5 minuta.
- U posudu za pečenje stavite par žlica pripremljenog umaka, složite ispržene mesne okruglice pa zalijte umakom. Na svaku mesnu okruglicu stavite polovicu mini mozzarelle ili komadić klasične mozzarelle.
- Pospite svježim timijanom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite oko 25-30 minuta.
- Izvadite iz pećnice i poslužite uz omiljeni prilog i salatu.