×
×
VIDEO: Mesne okruglice u umaku od rajčice
Video recepti

VIDEO: Mesne okruglice u umaku od rajčice

Mesne okruglice, ćufte ili kofte u raznim su varijacijama rasprostranjene diljem svijeta. Volim meso ima prijedlog, bez namjere i želje da izazove međunarodni ili lokalni incident.

Pristupi su različiti, ali opet i jako slični te se razlikuju u nijansama. Mljeveno meso je obavezno, a možete koristiti čistu junetinu, kombinaciju svinjetine i junetine, janjetinu… Gotovo sve dolazi u obzir.

Osim finesa kod kreiranja mesne smjese, pojavljuje se i pitanje veličine samih mesnih loptica. Najbolje ju je odrediti prema vrsti jela. Kad radite neku vrstu jušnog jela, oblikujte sitnije okruglice koje stanu u žlicu i u zalogaj.

Ako ih odlučite poslužiti s duguljastom tjesteninom poput špageta, neka budu malo veće. A ako ih pak servirate samostalno ili uz prilog poput pire krumpira ili riže, odlučite se za najveće primjerke. Mi smo vam pripremili recept za pravi klasik, mesne okruglice u umaku od rajčice u kombinaciji s pire krumpirom. S najvećim okruglicama, naravno.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA UMAK:

Priprema:

  1. Krušne mrvice prelijte mlijekom, promiješajte, neka se pretvore u kašastu smjesu. Dodajte mesu i promiješajte vlažnim rukama. Zatim u smjesu dodajte jaje, nasjeckani češnjak i svježi peršin te posolite i popaprite. Smjesu nastavite miješati rukama dok ne postane kompaktna i svi sastojci budu ravnomjerno raspoređeni.
  2. Rukama oblikujte okruglice promjera pet centimetara. Neka vam ruke cijelo vrijeme budu vlažne, smjesa će vam se manje lijepiti.
  3. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa ispržite okruglice sa svih strana, oko nekoliko minuta. Pecite ih u više navrata ako je potrebno, nemojte ih previše nagurati u tavu. Izvadite okruglice kada poprime zlatno-smeđu boju.
  4. Na istom ulju nastavite raditi umak. Prvo dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga, a potom dodajte i usitnjeni češnjak. Kratko još pirjajte pa ulijte pelate i pasiranu rajčicu. Ako koristite sušene začine (primjerice, mješavinu mediteranskih začina), sad ih dodajte, a ako pri ruci imate svježi peršin i bosiljak, dodajte ih na samom kraju.
  5. Vratite okruglice u umak i promiješajte tako da cijele okruglice budu prekrivene umakom. Poklopite i kuhajte još oko 20-30 minuta.
  6. Mesne okruglice poslužite tople uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu te uz puno zelene salate.
Mesnica