×
×
Mini lisnate pite punjene slaninom i graškom
Recepti

Mini lisnate pite punjene slaninom i graškom

Zalogaji od lisnatog tijesta izvrsni su za zabave i okupljanja, ali osim toga poslužit će kao praktična večera. Ove pite su brze u nastajanju i “nestajanju”.

Za okupljanja i večere s društvom obično posežemo za kiflicama i sličnim dizanim tijestima, no pite od lisnatog tijesta izuzetno su praktične i ukusne. Vjerojatno pitu najčešće asociramo s desertima, no lisnato tijesto odlično će poslužiti za pripremu ovakve slane verzije.

Pite punjene mesnim nadjevima često su jelo u Velikoj Britaniji, a naši pak prostori poznaju verziju koja se radi sa korama za savijače. S lisnatim tijestom možete se poigrati oblicima, a izrezivanje krugova koji se zatim napune nadjevom i preklope jedan je od praktičnijih načina oblikovanja ovih pita.

Nadjev možete pripremiti po principu onoga što trenutno imate u hladnjaku, a čar ovakvih recepata upravo je činjenica da ćete od malo sastojaka dobiti vrlo ukusno jelo.

Odlučila sam se za kombinaciju graška i špeka. Ako volite eksperimentirati, možete koristiti i svježe listiće mente, koji se odlično slažu s graškom. Pite možete poslužiti uz umak.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Dimljena slanina

Priprema:

  1. Grašak skuhajte u slanoj vodi, 8-10 minuta. Ocijedite ga i zgnječite vilicom. Slaninu popržite na malo masti. Pomiješajte zgnječeni grašak, slaninu, kiselo vrhnje, jaje, sol, papar i naribani sir.
  2. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato tijesto. Šalicom ili okruglim izrezivačem izrežite krugove. Na sredinu svakog kruga stavite po žličicu nadjeva. Rub svakog kruga premažite umućenim jajetom kako bi se bolje zalijepio. Preklopite i rubove pritisnite prstima ili napravite ukrasni rub pomoću vilice.
  3. Pite posložite na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Čačkalicom napravite par rupica na površini, kako bi tijekom pečenja izlazila para. Premažite svaku pitu umućenim jajetom.
  4. Pećnicu prethodno ugrijte na 200 °C. Pecite 30 minuta. Poslužite toplo.