VIDEO: Mini slani cheesecake s mortadelom

2021

Sastojci

  • 4 kriške PIK Mortadele
  • 180 g slanih keksa (npr. taralli)
  • 50 g maslaca
  • 300 g krem sira
  • 300 g ricotta sira
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • svježi bosiljak
  • sušeni timijan
  • sol, papar
  • pistacije
8 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za VIDEO: Mini slani cheesecake s mortadelom

Cheesecake više nije rezerviran samo za desert – isprobajte neočekivanu slanu verziju s mortadelom, pripremljenu u mini formatu.

Mirisne kriške mortadele, mekani i blagi sirevi i prhki keksići s maslinovim uljem dobitna su kombinacija za ove slane tortice. Mini slani cheesecake simpatična je ideja za hladnu večeru, zgodna ideja za goste, uz neku neobaveznu večeru i čašu vina.

Možete ih pripremiti i dan ranije, kao i prilagoditi im veličinu prema vlastitim idejama. Također, i začine možete prilagođavati svojim omiljenim okusima. Nama se baš svidjela ova varijanta s mortadelom, ali nema nikakvog razloga da ne isprobate i verziju sa šunkom ili pršutom.

Priprema:

Slane keksiće (odlični će biti taralli, odnosno tarallini, ali možete koristiti i krekere ili grissine) usitnite u sjeckalici. Maslac rastopite na vatri pa ulijte u usitnjene kekse te dodajte nekoliko listića svježeg bosiljka. Izmiksajte u ujednačenu smjesu.

Uzmite kalupe u obliku valjka (bez vrha i dna)* pa na jednom kraju omotajte plastičnu foliju tako da napravite dno. Foliju možete dodatno osigurati gumicom. Od čvršćeg papira ili kartona izrežite krugove i ubacite na dno svakog kalupa. Zatim na dno svakog kalupa dodajte nekoliko žlica smjese od keksa i poravnajte. Spremite u hladnjak na 15-ak minuta.

Izmiksajte krem sir, ricottu i kiselo vrhnje pa dodajte timijan, sol i papar. Izmiješajte u jednoličnu smjesu, a potom je nanesite u kalupe. Možete je dodati žlicom ili, preciznije, uz pomoć slastičarske vrećice. Napunjenim kalupima lagano udarite nekoliko puta po stolu kako biste izbili zrak, a zatim ih zagladite vlažnom žlicom.

Napunjene kalupe pokrijte plastičnom folijom i spremite u hladnjak na minimalno četiri sata, a može i preko noći.

Kako biste izvadili tortice iz kalupa, skinite gumicu, foliju sa stranica spustite prema dolje. Stavite torticu na neki predmet koji je uži od njenog promjera, a viši od visine kalupa – primjerice, čašu.

Zatim pripremite vruću kuhinjsku krpu. Možete je preliti ključalom vodom pa dobro ocijediti ili smočiti, ocijediti pa zagrijati u mikrovalnoj pećnici (oko pola minute). U svakom slučaju, pripazite da se ne opečete ili koristite zaštitne rukavice.

Vrućom krpom, dakle, omotajte metalne kalupe i držite tako pola minute-minutu. Maknite krpu i nježno pogurajte kalup prema dolje.

Mini tortice potom ukrasite kriškama mortadele i pospite grubo nasjeckanim pistacijama.

*Napomena: U ovom receptu korišteni su metalni kalupi promjera 7,5 cm, visina donjeg dijela cheesecakea napravljenog od keksa je oko 1-1,5 cm, a visina sirnog nadjeva 3-3,5 cm i od ovih se tortica možete prilično najesti. No, svakako možete koristiti i veće ili manje kalupe, pa čak i kalup za muffine za više manjih tortica.

Metalni kalup za muffine dodatno obložite papirom, a ako koristite silikonski, nećete imati problema s vađenjem mini torti. Visinu nadjeva također možete prilagoditi svojim željama.

Vezani članci