Klasična musaka od krumpira i mljevenog mesa

2015

Sastojci

  • 500-700 g mljevenog mesa (svinjetina, junetina ili miješano)
  • 2-3 srednje velike glavice luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 6-8 srednje velikih krumpira
  • sol, papar
  • ½ vezice peršina
  • muškatni oraščić
  • 50-70 ml mesnog temeljca
  • ulje ili svinjska mast
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka, vrhnja za šlag ili milerama
15 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Klasična musaka od krumpira i mljevenog mesa

Musaka se tradicionalno radi od janjetine i patlidžana no musaka je postala sinonim za složenac s povrćem i mljevenim mesom.

Musaka je vrlo popularno, izdašno jelo, posebno praktično i omiljeno ljeti, kad ga je moguće pripremiti od raznog vrsta povrća, poput tikvica i patlidžana.

No i klasična musaka, ona pripremljena isljučivo od krumpira i mljevenog mesa, ima svojih čari i poklonika.

musaka-detalj

Priprema:

Na ugrijanoj masnoći povenite sitno sjeckani luk pa dodajte mljeveno meso. Uz dodatak soli, papra, usitnjenog češnjaka i peršina, pirjajte meso dok promijeni boju i sva tekućina ispari. Dodajte muškatni oraščić i promiješajte.

Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške. Lagano ih posolite i zamastite pa posložite u jednom sloju na dno posude, pogodne za pečenje u pećnici, koju ste tanko premazali masnoćom.

Na poslaožene krumpire stavite sloj mesa, a zatim opet red krumpira. Ovisno o količini sastojaka i veličini posude, redove možete ponoviti. Posloženo meso i krumpire zalijte temeljcem toliko da djelomično pokrije donji red krumpira.

Musaku pecite u pećnici ugrijanoj na 200°C, oko 30 minuta.

Za to vrijeme istucite jaja s malo soli. Dodajte mlijeko, vrhnje ili mileram, po želji kombinaciju navedenih sastojaka pa dobivenu smjesu prelijte preko musake i pecite idućih 30-tak minuta, da se gornji sloj krumpira lijepo zapeče.

Radi lakšeg rezanja, gotovu musaku ostavite da prije serviranja odstoji 15-20 minuta. Poslužite uz salatu po ukusu.

Vezani članci