×
×
Klasična musaka od krumpira i mljevenog mesa
Recepti

Klasična musaka od krumpira i mljevenog mesa

Musaka se tradicionalno radi od janjetine i patlidžana no musaka je postala sinonim za složenac s povrćem i mljevenim mesom.

Musaka je vrlo popularno, izdašno jelo, posebno praktično i omiljeno ljeti, kad ga je moguće pripremiti od raznog vrsta povrća, poput tikvica i patlidžana.

No i klasična musaka, ona pripremljena isključivo od krumpira i mljevenog mesa, ima svojih čari i poklonika.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Na ugrijanoj masnoći povenite sitno sjeckani luk pa dodajte mljeveno meso. Uz dodatak soli, papra, usitnjenog češnjaka i peršina, pirjajte meso dok promijeni boju i sva tekućina ispari. Dodajte muškatni oraščić i promiješajte.
  2. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške. Lagano ih posolite i zamastite pa posložite u jednom sloju na dno posude, pogodne za pečenje u pećnici, koju ste tanko premazali masnoćom.
  3. Na posložene krumpire stavite sloj mesa, a zatim opet red krumpira. Ovisno o količini sastojaka i veličini posude, redove možete ponoviti. Posloženo meso i krumpire zalijte temeljcem toliko da djelomično pokrije donji red krumpira.
  4. Musaku pecite u pećnici ugrijanoj na 200 °C, oko 30 minuta.
  5. Za to vrijeme istucite jaja s malo soli. Dodajte mlijeko, vrhnje ili mileram, po želji kombinaciju navedenih sastojaka pa dobivenu smjesu prelijte preko musake i pecite idućih 30-tak minuta, da se gornji sloj krumpira lijepo zapeče.
  6. Radi lakšeg rezanja, gotovu musaku ostavite da prije serviranja odstoji 15-20 minuta. Poslužite uz salatu po ukusu.