Odrezak s Béarnaise umakom i šparogama

2016

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 juneća odreska
  • svježi listovi kadulje i timijana
  • maslinovo ulje
  • 3 grančice svježeg timijana ili majčine dušice
  • 300 g maslaca
  • 4 žumanjka
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 luk kozjak
  • 2 dl bijelog vina
  • vezica peršina
  • 400 g šparoga
26 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Odrezak s Béarnaise umakom i šparogama

Jednostavno pripremljen juneći odrezak poslužite obilato prelivenim s kremastim Béarnaise umakom, a kao prilog se odlično uklapaju blanširane šparoge.

Béarnaise umak jedan je od najpoznatijih francuskih umaka koji se najčešće poslužuje s kvalitetnim junećim ili goveđim odreskom. Vrlo je sličan poznatom Hollandaise umaku, jedina razlika je u upotrebi začina.

Naime, za Béarnaise umak koristimo začine poput krasuljice i estragona. Ako ih ne možete nabaviti, koristite majčinu dušicu ili vlasac. Umak sam dodatno obogatila kuhanim šparogama.

odrezak-umak-sparoge-bernaise

Priprema:

Šparoge kuhajte 10-ak minuta u posoljenoj kipućoj vodi, zatim ih procijedite i isplahnite ledenom vodom kako bi zaustavili kuhanje.

Maslac kuhajte na srednje jakoj vatri u posudi dok se ne počne pjeniti. Maknite s vatre te ga procijedite i stavite na stranu.

Luk kozjak narežite na sitno, zakuhajte ga s vinom, peršinom, solju i majčinom dušicom. Kad se tekućina reducira na pola, maknite s vatre i procijedite.

Žumanjcima dodajte reducirano vino, žlicu soka od limuna i žlicu vode te kuhajte kratko na pari dok žumanjci ne udvostruče volumen i budu kremasti. Dodajte žumanjcima maslac i miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine, zatim dodajte polovicu kuhanih vrhova šparoga, žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja te izmiksajte u kremasti umak. Na kraju po želji začinite solju i paprom ako je potrebno.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi ili grill tavi, položite začinsko bilje i odmah komade mesa na njih te pecite nekoliko minuta s obje strane, ovisno koliko želite da meso bude pečeno. Pečene odreske začinite maslinovim uljem, solju i paprom, odmah servirajte s umakom i kuhanim šparogama ili drugim povrćem po želji.

Vezani članci