Béarnaise umak jedan je od najpoznatijih francuskih umaka koji se najčešće poslužuje s kvalitetnim junećim ili goveđim odreskom. Vrlo je sličan poznatom Hollandaise umaku, jedina razlika je u upotrebi začina.
Naime, za Béarnaise umak koristimo začine poput krasuljice i estragona. Ako ih ne možete nabaviti, koristite majčinu dušicu ili vlasac. Umak sam dodatno obogatila kuhanim šparogama.
SASTOJCI
Priprema:
- Šparoge kuhajte 10-ak minuta u posoljenoj kipućoj vodi, zatim ih procijedite i isplahnite ledenom vodom kako bi zaustavili kuhanje.
- Maslac kuhajte na srednje jakoj vatri u posudi dok se ne počne pjeniti. Maknite s vatre te ga procijedite i stavite na stranu.
- Luk kozjak narežite na sitno, zakuhajte ga s vinom, peršinom, solju i majčinom dušicom. Kad se tekućina reducira na pola, maknite s vatre i procijedite.
- Žumanjcima dodajte reducirano vino, žlicu soka od limuna i žlicu vode te kuhajte kratko na pari dok žumanjci ne udvostruče volumen i budu kremasti. Dodajte žumanjcima maslac i miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine, zatim dodajte polovicu kuhanih vrhova šparoga, žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja te izmiksajte u kremasti umak. Na kraju po želji začinite solju i paprom ako je potrebno.
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi ili grill tavi, položite začinsko bilje i odmah komade mesa na njih te pecite nekoliko minuta s obje strane, ovisno koliko želite da meso bude pečeno. Pečene odreske začinite maslinovim uljem, solju i paprom, odmah servirajte s umakom i kuhanim šparogama ili drugim povrćem po želji.