Obožavam punjene paprike i uvijek me asociraju na ljeto. Budući da nam je sezona sunčanih dana pred vratima, sjetila sam se kako bih mogla pripremiti paprike, ali u malo drugačijem obliku.
Odlučila sam ispeći mesnate crvene paprike i napuniti ih smjesom mljevenog mesa i heljda. Povrće pečenjem dobije sasvim novu dimenziju, a to se pogotovo odnosi na ljetno povrće poput paprika, rajčica, tikvica, patlidžana.
SASTOJCI
Priprema:
- Crvene paprike pažljivo očistite od sjemenki i izdubite pritom pazeći da ih ne oštetite, moraju ostati cijele. Dno paprike također odrežite tako da mogu stajati uspravno dok se peku, ali isto pažljivo tako da ne budu šuplje i da ih možete puniti nadjevom.
- Luk i češnjak narežite na komadiće. Zagrijte par žlica maslinovog ulja u posudi pa dodajte luk, malo soli, majčinu dušicu i mljevenu papriku. Pirjajte nekoliko minuta dok luk ne omekša pa dodajte češnjak. Kada češnjak pusti miris, dodajte mljeveno meso pa pirjajte dok ne promijeni boju. Dodajte vino i umak od rajčice te kuhajte na srednje jakoj vatri 40-ak minuta. Po potrebi dodajte malo vode.
- Dok se umak od mesa kuha, heljdu također kuhajte 20 minuta. Ocijedite i stavite na stranu.
- Kada je umak od mesa gotov i kada je gotovo sva tekućina isparila iz mesa, maknite ga s vatre i ohladite. Primiješajte kuhanu heljdu, parmezan, narezani peršin i dodajte soli po potrebi.
- Pećnicu ugrijte na 200 °C. Paprike napunite nadjevom od mesa, poklopite kapicom te pecite cca 20-30 minuta u zagrijanoj pećnici. Poslužite uz sezonsku salatu.