Pastrmajlija je izduženo tijesto nadjeveno mesom, a riječ je o tradicionalnom makedonskom jelu koje potječe iz okolice Štipa. U originalnoj verziji radi se s ovčjim ili janjećim usoljenim i sušenim mesom. Mi smo se poslužili nama uvijek dragom svježom svinjetinom.
Ova naša inačica bit će vam odlična zamjena kad se zasitite klasične pizze i poželite nešto drugačije.
SASTOJCI
Za tijesto:
Za nadjev:
Za posipavanje:
Priprema:
- U većoj zdjeli pripremite tijesto. Dodajte brašno, šećer i promiješajte. Ubacite sol pa ulijte maslinovo ulje i vodu. Povežite sastojke kuhačom pa dalje mijesite rukama nekoliko minuta. Pustite tijesto da odmori 10 minuta pa ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
- Zatim pripremite meso. Skinite ga s kosti pa narežite na kockice. Stavite u zdjelu pa začinite – dodajte slatku papriku, sušeni timijan, mrvljeni čili, sol, papar i maslinovo ulje. Dobro promiješajte te pospremite u hladnjak dok čekate da se tijesto digne.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razdijelite na dva dijela. Iz svakog dijela oblikujte duguljastu podlogu od tijesta, ali tako da rubovi budu izdignuti (nešto kao „čamac“).
- Tijesto premjestite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Potom na njega dodajte meso. Jedno jaje razmutite i njime premažite rubove tijesta.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 12 minuta. Potom izvadite i na svaku pastrmajliju razbijte po dva jaja (kao jaje na oko). Vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.
- Kad je bjelanjak pečen, izvadite iz pećnice te pospite nasjeckanim peršinom i mladim lukom.